Kardiologji

qer142019

Insuficienca kongjestive akute e zemrës. Pajisja e re që përmirëson trajtimin

Rezultatet e dy studimeve të prezantuara në Shoqatën Europiane të Dështimit të Zemrës e të Kardiologjisë (ESC-HF) 2019 dhe të publikuara në një dokument në "European Journal of Heart Failure", tregojnë se përdorimi i një sistemi të automatizuar të menaxhimit të lëngjeve, Reprieve-Guided Diuretic Therapy, krijon mundësitë e një dekongjestioni të sigurt për pacientët me pamjaftueshmëri kardiake akute.

Trajtimi aktual për pamjaftueshmërinë kardiake kongjestive akute, përfshin terapinë diuretike për të rivendosur nivelet normale të lëngjeve në veshka dhe në të gjithë trupin. Megjithatë, terapia diuretike standarde mund të jetë e paparashikueshme dhe mund të humbasë efektivitetin kur gjendja e pacientit përkeqësohet. Te disa pacientë mund të ketë gjithashtu një lloj rezistence diuretike, e cila zbut funksionin e barnave dhe mund të përkeqësojë ashpërsinë e mbingarkesës së lëngjeve, me dëmtime të mundshme akute të veshkave. "Kjo terapi e re alternative duket se është mjaft e sigurt dhe efektive", thotë Piotr Ponikowski (Universiteti Mjekësor Wroclaw, në Poloni), autori kryesor i shkrimit.

"Teknologjia e automatizuar e menaxhimit të lëngjeve ka mundësuar heqjen më të shpejtë dhe të kontrolluar të lëngjeve, duke i mbrojtur pacientët me pamjaftueshmëri akute të zemrës, nga rëniet e rrezikshme të presionit të gjakut. Ai ka ruajtur një volum optimal të lëngjeve intravaskulare dhe, me këtë, prurjet kardiake dhe perfuzionin renal", vazhdon ai. Studimet klinike TARGET-1 dhe TARGET-2 mbi 19 pacientë, u hartuan për të përcaktuar nëse sistemi Reprieve-Guided Diuretic Therapy mund të arrinte një zvogëlim të sigurt neto të vëllimit, duke lehtësuar ndjeshëm simptomat e lidhura me pacientët me insuficiencë kongjestive kardiake akute.

Çdo pacient iu nënshtrua 24 orëve të terapisë standarde diuretike me furosemid intravenoz, pasuar nga 24 orë diurezë të kryer me sistemin e automatizuar Reprieve-Guided, duke vepruar si rast dhe si kontroll. Kështu, prodhimi mesatar i urinës ka shkuar nga 1,866 ml me terapi standarde, në 6,284 ml me terapi eksperimentale. Për më tepër, ka pasur përmirësime në humbjen neto të lëngjeve dhe në funksionin renal, të shoqëruara nga ndryshime të favorshme hemodinamike.
"Rritja domethënëse e diurezës dhe përmirësimi i balancës neto të ujit negativ dhe i funksionit të veshkave, u shoqëruan me një përmirësim të simptomave klinike", përfundojnë autorët.


Eur J Heart Fail. 2019. Doi: 10.1002/ejhf.1533
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31127666


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>