Kardiologji

gus12019

Te njerëzit me stres fizik, ekziston një lidhje mes sindromës Takotsubo dhe kancerit

Rreth një në gjashtë pacientë me sindromën Takotsubo (TTS) (ose siç quhet ndryshe: sindroma e zemrës së thyer), është prekur edhe nga kanceri, sipas një studimi të botuar në "Journal of the American Heart Association".
"Karakteristikat klinike dhe rezultatet e pacientëve me sindromën Takotsubo (një formë akute e pamjaftueshmërisë kardiake që mund të ndodhë pas stresit të rëndë psikologjik ose fizik), që vuajnë edhe nga një neoplazmë malinje, nuk janë sqaruar plotësisht. Ne jemi përpjekur të eksplorojmë dallimet në tiparet klinike dhe të vlerësojmë rezultatet afatshkurtra e afatgjata te pacientët me TTS, me apo pa tumore malinje", shpjegon Victoria Cammann (Spitali Universitar i Zyrihut në Zvicër), autore kryesore e studimit.

Studiuesit kanë vlerësuar një grup prej 1.600 pacientësh me TTS, të regjistruar në Regjistrin Ndërkombëtar të Takotsubos, i ndarë sipas pranisë ose mungesës së tumorit. Te 16.6% e pacientëve me TTS, është vënë re një neoplazi dhe u konstatua se pacientët me sëmundje malinje ishin më në moshë dhe kishin më shumë gjasa të kishin vuajtur nga strese të rënda fizike, më shumë sesa emocionale, krahasuar me ata pa këtë malinjitet. Vdekshmëria afatgjatë ishte më e lartë te pacientët me kancer, ndërsa të dhënat afatshkurtra dukeshin të krahasueshme.
Në një nënanalizë që krahasoi vdekshmërinë afatgjatë midis një nëngrupi pacientësh me TTS, me ose pa kancer dhe pacientë me sindromë koronare akute, me apo pa kancer, u zbulua një vdekshmëri afatgjatë e krahasueshme te pacientët e të dyja grupeve me neoplazma malinje. Vendet më të zakonshme të kancerit te pacientët me TTS ishin mamela dhe intestini. Ekspertët theksojnë nevojën e studimeve të mëtejshme për të kuptuar më mirë ndërveprimet e pranishme midis tumoreve dhe TTS-së, të cilat mund të sqarojnë mekanizmat patofiziologjikë të sindromës.

"Sipas rezultateve tona, një numër thelbësor pacientësh me TTS shfaq një lidhje me tumoret malinje. Që nga çasti kur një histori neoplazie mund të shtojë rrezikun për TTS, duket i përshtatshëm propozimi i një skrinimi për tumoret në këtë popullsi", përfundojnë autorët.


J Am Heart Assoc. 2019. doi: 10.1161/JAHA.118.010881
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31311438


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>