Kardiologji

tet192020

Hipertensioni i ndjeshëm ndaj kripës. Propozohet një qasje e re terapeutike

Sipas një studimi të nënshkruar nga një grup studiuesish në Shkollën e Mjekësisë së Universitetit të Bostonit (BUSM), të sapobotuar në revistën "Hypertension", përdorimi i bllokuesve á1-adrenoceptorë, barna që relaksojnë muskujt e lëmuar të enëve të gjakut, mund të jetë një mundësi terapeutike në pacientët me hipertension të ndjeshëm ndaj kripës. "Ky është studimi i parë që tregon se antagonistët e á1-adrenoceptorëve zvogëlojnë ripërthithjen e klorurit të natriumit në nivel renal, duke ulur kështu presionin e gjakut", thotë bashkautori Richard Wainford, profesor i asociuar i Farmakologjisë dhe Terapisë Eksperimentale në BUSM, duke kujtuar se hipertensioni mund të shkaktojë aterosklerozë e cila nga ana tjetër rrit rrezikun e sulmeve në zemër, iktuseve ose komplikacioneve të tjera të tilla si sëmundja kronike e veshkave.

"Konsumimi i kripës ushqimore mund të shkaktojë hipertension të ndjeshëm ndaj kripës, i cili ekziston në rreth gjysmën e pacientëve me hipertension", shkruajnë studiuesit, të cilët përdorën një model eksperimental të bërë nga minjtë meshkuj të ndjeshëm ndaj kripës Dahl (minjtë Dahl), të ushqyer me një dietë të pasur me kripë e cila çoi në zhvillimin e presionit të gjakut. Një pjesë e minjve Dahl u trajtua më pas me një bllokues á1-adrenoceptor i cili uli presionin e gjakut, duke zvogëluar aktivitetin e mekanizmit renal të ripërthithjes së kripës.
"Të dhënat tona sugjerojnë që bllokimi i á1-adrenoceptorëve renalë mund të përfaqësojë një qasje të re terapeutike për pacientët me hipertension të ndjeshëm ndaj kripës", shpjegon Wainford, duke shtuar se këto rezultate hapin rrugën për një mënyrë kritike të vlerësimit të hipertensionit në tërësi, duke shqyrtuar bashkëveprimin midis sistemeve të shumë organeve, në këtë rast, sistemit nervor simpatik dhe veshkave.
"Shpresojmë që ky studim, i cili zbulon një mekanizëm të ri që qëndron në bazë të ndjeshmërisë së presionit të gjakut ndaj kripës, do të udhëheqë qasje të reja terapeutike ndaj hipertensionit", përfundojnë autorët.

 

Hypertension 2020. Doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.15928
https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.15928


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>