Kardiologji

shk152021

Infarkti i miokardit. Veprimi i shpejtë pas shfaqjes së simptomave, mund të shpëtojë jetën

Sipas një studimi në "Circulation: Cardiovascular Interventions", sa më e gjatë të jetë koha midis fillimit të simptomave akute të infarktit të miokardit dhe angioplastikës perkutane (PCI), aq më i madh është dëmtimi i miokardit të mbetur. "Ne e dimë se koha që duhet për të rihapur arterien koronare të bllokuar është një tregues i rëndësishëm prognostik dhe ka dy mënyra për ta matur atë. Njëra është koha e kaluar nga fillimi i simptomave deri në PCI dhe tjetra është koha e kaluar nga mbërritja në spital deri në fillimin e procedurës", shpjegon bashkautori Gregg Stone (Sistemi Shëndetësor i Zemrës, Mount Sinai, Nju Jork), duke specifikuar se e para është më e rëndësishmja nga të dyja.

Studiuesit analizuan të dhënat e 10 studimeve të kontrolluara, me përzgjedhje rastësore, të kryera në një numër të përgjithshëm prej 3,100 pacientësh me infarkt të miokardit me ngritje të segmentit ST të regjistruar pas PCI-së, në periudhën 2002-2011. Të gjithë kishin të dhënat e ndjekjes klinike të të paktën gjashtë muajve, me një mesatare prej 341 ditësh pas angioplastikës. Rezultatet tregojnë se, ndër të tjera, koha mesatare nga simptomat deri në PCI ishte 185 minuta dhe se nga pranimi në spital, deri në procedurë, koha ishte 46 minuta. Mosha e vjetër, gjinia femërore, hipertensioni dhe diabeti ishin të lidhura në mënyrë të konsiderueshme me një zgjatje të kohës ndërmjet fillimit të simptomave të sulmit në zemër dhe fillimit të angioplastikës. Për çdo 60 minuta vonesë, shkalla e vdekjes ose shtrimit në spital nga dështimi i zemrës një vit pas ngjarjes rritet me 11%. Përkundrazi, asnjë marrëdhënie nuk shfaqet midis të njëjtëve tregues dhe kohës së kaluar midis pranimit në spital dhe fillimit të angioplastikës.

"Numri më i vogël i vizitave në dhomën e urgjencës për infarkt dhe iktus të vëzhguara gjatë kulmeve pandemike nga Covid-19, varet kryesisht nga fakti që njerëzit nuk thërrasin shërbimet e emergjencës nga frika e infektimit në spital", thotë Stone. "Përkundrazi, të dhënat tona nënvizojnë se është thelbësore të thirren shërbimet e urgjencës që në simptomat e para, pasi afatet kohore mund të bëjnë dallimin midis jetës dhe vdekjes", përfundojnë autorët.

 

Circulation: Cardiovascular Interventions 2021. Doi:
10.1161/CIRCINTERVENTIONS.120.009879
http://doi.org/10.1161/CIRCINTERVENTIONS.120.009879 


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>