Kardiologji

tet122021

Rastet e miokarditit pas administrimit të vaksinave me mRNA. Vlerësohet incidenca

Një studim i publikuar në The New England Journal of Medicine ka analizuar evidencat për diagnozën e miokarditit pas administrimit të vaksinës mRNA

 

Në Izrael, mes më shumë se 2.5 milionë të vaksinuarve me vaksinat me mRNA të moshës 16 vjeç e lart, janë hasur 54 raste miokarditi dhe nga këto, vetëm një është shoqëruar me shok kardiogjen. Këto janë, në mënyrë të përmbledhur, rezultatet e një studimi të kryer në Izrael dhe të botuar në The New England Journal of Medicine, i cili analizoi dëshmitë për diagnozën e miokarditit, pas administrimit të të paktën një doze të vaksinës mRNA BNT162b2 (Pfizer-BioNTech), duke ekzaminuar bazën e të dhënave të Clalit Health Services, organizata më e madhe shëndetësore shtetërore (HCO) në vend.

 

Incidenca e vlerësuar: 2.13 raste për 100,000 të vaksinuar

Gjatë fushatës së vaksinimit kundër Covid-19, disa raporte shëndetësore kanë nxjerrë në pah një lidhje midis zhvillimit të miokarditit (inflamacion i muskujve të zemrës që zakonisht lidhet me infeksione virale, bakteriale ose mikotike) dhe administrimit të vaksinave me ARN mesazhere  (mRNA). Diagnoza e miokarditit u konfirmua nga kardiologët duke përdorur përkufizimin e rastit të përdorur nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Autorët ekstrapoluan shfaqjen, rrjedhën klinike dhe rezultatin nga të dhënat elektronike mjekësore të pacientëve dhe më pas kryen një analizë Kaplan-Meier (mjet statistikor i përdorur gjerësisht në fushën mjekësore për të vlerësuar trendin dhe probabilitetin e mbijetesës së pacientëve me një diagnozë të përcaktuar) të incidencës së miokarditit deri në 42 ditë pas dozës së parë të vaksinës. Analiza tregoi se mes më shumë se 2.5 milionë vetëve HCO të vaksinuar të moshës 16 vjeç e lart, 54 raste plotësuan kriteret për miokarditin. Incidenca e vlerësuar për 100,000 njerëz që morën të paktën një dozë të vaksinës, ishte 2.13 raste.

Incidenca më e lartë e miokarditit (10.69 raste për 100,000 njerëz) u raportua te pacientët meshkuj 16 deri në 29 vjeç. Gjithsej, 76% e rasteve u përshkruan si të lehta dhe 22% si të ndërmjetme. Vetëm një rast u lidh me një shok kardiogjen. Pas një ndjekjeje mesatare prej 83 ditësh pas fillimit të sëmundjes, një pacient u shtrua në spital dhe një tjetër vdiq nga shkaqe të panjohura pas daljes nga spitali. Nga 14 pacientët që kishin mosfunksionim ventrikular të majtë në ekokardiografi gjatë shtrimit në spital, 10 vazhdonin të kishin mosfunksionim të ventrikulit të majtë kur dolën nga spitali. Nga këta pacientë, 5 iu nënshtruan testeve të mëvonshme të cilat zbuluan funksionimin normal kardiak.

 

Cristoforo Zervos

Burime:
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2110737?query=TOC


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>