Kardiologji

nën232021

Aneurizma cerebrale potencialisht fatale. Pagjumësia mund të shtojë rrezikun e çarjes

Së bashku me faktorët tashmë të njohur, siç është duhanpirja dhe hipertensioni, pagjumësia mund të jetë gjithashtu një faktor rreziku i mundshëm për hemorragjinë cerebrale nga çarja e aneurizmës, të paktën sipas një studimi të sapopublikuar në Journal of the American Heart Association. Më shumë se 3% e të rriturve në mbarë botën kanë aneurizma intrakraniale, shumica e të cilave do të mbeten asimptomatike. Megjithatë, rreth 2.5% e aneurizmave intrakraniale çahen, duke shkaktuar hemorragji subaraknoide (SAH) me rrezik të rëndë për vdekje.

"Për të parandaluar çarjen e një aneurizme cerebrale është e rëndësishme të identifikohen faktorët e modifikueshëm rrezikut", thotë bashkautorja Susanna Larsson, epidemiologe në Institutin Karolinska në Stokholm, e cila së bashku me kolegët e saj ka hetuar rolin e faktorëve tashmë të njohur të rrezikut, siç është pirja e duhanit dhe hipertensioni, duke vlerësuar gjithashtu lidhjen midis aneurizmave dhe konsumit të kafesë, gjumit, aktivitetit fizik, indeksit të masës trupore (BMI), sheqerit në gjak dhe diabetit të tipit 2, kolesterolit, inflamacionit kronik dhe funksionit renal. Rezultatet? Rreziku i çarjes së një aneurizme intrakraniale ishte afërsisht tre herë më i lartë si te duhanpirësit, ashtu edhe për çdo rritje prej 10 mm Hg të presionit diastolik të gjakut, ndërsa predispozita gjenetike për pagjumësi u shoqërua me një rritje prej 24% të gjasave për hemorragji subaraknoide aneurizmatike.

"Lidhja midis pagjumësisë dhe aneurizmës intrakraniale nuk është raportuar kurrë më parë dhe këto rezultate kanë nevojë për konfirmim nga studimet e ardhshme", shkruajnë autorët, duke shpjeguar megjithatë se në studim morën pjesë vetëm individë me origjinë evropiane; prandaj, rezultatet mund të mos jenë të përgjithësueshme për njerëz të etnive të ndryshme. Dhe Larssoni përfundon: "Këto gjetje jo vetëm mbështesin hipotezën se disa faktorë të modifikueshëm rreziku kanë një ndikim të rëndësishëm në aneurizmat e trurit dhe rrezikun hemorragjik, por edhe hapin rrugën për kërkime të mëtejshme për të shqyrtuar mënyrat për zbatimin e kësaj njohurie në programet dhe në terapitë parandaluese".


JAHA 2021. Doi: 10.1161/JAHA.121.022277
http://doi.org/10.1161/JAHA.121.022277 


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>