Diabetologji

maj22019

Udhëzime të reja për të moshuarit me diabet. Të thjeshtohen regjimet terapeutike

Thjeshtimi i regjimeve terapeutike dhe personalizimi i objektivave glicemike te të moshuarit me diabet përmirëson aderimin dhe shmang komplikimet e lidhura me trajtimin, sipas një udhëzimi të ri klinik të publikuar nga Shoqata Endokrine në "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism" (JCEM).

Dokumenti, i paraqitur në hapjen e takimit vjetor të kompanisë (ENDO 2019), fokusohet në strategjitë e trajtimit që marrin në konsideratë shëndetin e përgjithshëm dhe cilësinë e jetës së njerëzve mbi 65 vjeç që jetojnë me diabet dhe të cilat shpesh kanë një ose më shumë sëmundje bashkëshoqëruese, të tilla si: çrregullimet konjitive, sëmundjet kardiovaskulare, çrregullimet e shikimit dhe artriti reumatoid, të cilat ndikojnë në vetëmenaxhimin e diabetit.

"Udhëzimet synojnë t'i inkurajojnë mjekët që të marrin në konsideratë dëshmitë e disponueshme dhe shëndetin e përgjithshëm të pacientit, gjasat për të përfituar nga ndërhyrjet dhe vlerat personale kur u duhet të vlerësojnë qëllimet e trajtimit, si: glukoza, presioni i gjakut dhe kolesteroli", shpjegon Derek LeRoith (Shkolla Icahn e Mjekësisë në Mount Sinai, Nju Jork), i cili kryesoi komitetin e shkrimit. "Për këtë arsye, kemi propozuar një strategji që u jep përparësi synimeve të glukozës në gjak, krahasuar me testin e hemoglobinës A1c në këtë popullsi".

Rekomandimet nga udhëzimet përfshijnë, siç u përmend më parë, thjeshtimin e regjimeve terapeutike dhe një përshtatje të synimeve glicemike te të moshuarit me diabet dhe dëmtim konjitiv, për të përmirësuar pajtueshmërinë dhe për të parandaluar komplikimet e lidhura me trajtimin. Për më tepër, merret në konsideratë nevoja për të hartuar regjime ad hoc të diabetit ambulator, për të minimizuar hipogliceminë, me metforminën, si vijë të parë të trajtimit.
Megjithatë, sipas ekspertëve, te pacientët me paradiabet është mirë të përqendrohemi në ndryshimet e stilit të jetesës, pa filluar menjëherë terapinë farmakologjike. Dokumenti gjithashtu përqendrohet në vlerat e synuara të presionit të gjakut për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, iktusit dhe sëmundjes renale kronike progresive te të moshuarit me diabet dhe moshë 65-85 vjeç dhe në synimet glicemike për të moshuarit me diabet, të shtruar në spitale për të shmangur hipogliceminë.


J Clin Endocrinol Metab. 2019. doi: 10.1210/jc.2019-00198
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30903688


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>