Diabetologji

tet272020

Diabeti i tipit 1 mund të nisë që para lindjes

Sipas një studimi të publikuar në "Diabetologia", fëmijët mund ta zhvillojnë diabetin e tipit 1 brenda gjashtë muajve pas lindjes, edhe nëse kjo nuk është e lidhur me një rrezik gjenetik. Ekziston mundësia që të jetë i lidhur me një peshë të ulët në lindje, gjë që sugjeron që sëmundja të nisë që në uterus. Studimi ka përfshirë 166 fëmijë me diagnozë diabeti para moshës gjashtë muajshe dhe te të cilët ishin përjashtuar variante patogjenetike të 26 gjeneve të lidhura me diabetin neonatal.

Autorët i krahasuan ata me 164 foshnje me diabet neonatal monogjenik dhe 152 me diabet poligjenik të tipit 1 të diagnostikuar midis 6 dhe 24 muajsh. Analizat sugjeruan që fëmijët e diagnostikuar me diabet para 6 muajsh, të gjithë me një peshë mesatare të lindjes nën standardin e referencës, kishin diabet të tipit 1. 38% kishin një rezultat të rrezikut gjenetik për diabetin e tipit 1 (T1D-GRS) mbi 95 për qind të individëve të shëndetshëm, duke sugjeruar që fëmijët nuk kishin një shkak monogjenik të panjohur të diabetit. Pjesa tjetër e individëve me T1D-GRS të lartë tregon se ky grup ka diabet poligjenik të tipit 1.

Për më tepër, fëmijët me T1D-GRS të lartë kishin një normë të ngjashme pozitive të antitrupave me fëmijët me diabet tip 1 dhe nivele të ulëta të C-peptidit, gjë që reflekton një humbje të shpejtë të sekretimit të insulinës. Fëmijët kishin peshë të reduktuar të lindjes, e cila ishte edhe më e ulët tek ata që diagnostikoheshin para moshës 3-muajshe. Për Richard A. Oram (Universiteti Exeter në Mbretërinë e Bashkuar), emrin e fundit të studimit, edhe nëse gjetja rezulton e saktë, nuk do t'ia vlente të ekzaminoheshin të gjitha foshnjat me peshë të ulët për insuficiencë të insulinës. Diabeti është i rrallë, ndërkohë që deri në 20% të foshnjave mund të kenë peshë të ulët në lindje. Disa ekspertë nuk janë të bindur që diabeti mund të fillojë në mitër, pasi nuk ka prova të drejtpërdrejta, por, siç tha Mikael Knip (Universiteti i Helsinkit në Finlandë), patjetër që mund të ketë faktorë rreziku të pranishëm gjatë shtatzënisë që rrisin rrezikun e diabetit. "Foshnjat me peshë të ulët në lindje kanë një rrezik në rritje për diabet, por kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se procesi ishte induktuar në mitër", vazhdoi ai.


Diabetologia 2020. Doi: 10.1007/s00125-020-05276-4
https://doi.org/10.1007/s00125-020-05276-4


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>