Diabetologji

dhj102020

Covid-19. Hiperglicemia rëndon sëmundjen, edhe nëse pacienti nuk është diabetik

Sipas një studimi të botuar në "Annals of Medicine", prania e hiperglicemisë në momentin e shtrimit në spital është parashikues kryesor i ashpërsisë së sëmundjes dhe vdekjes midis pacientëve me infeksion SARS-CoV-2 jo kritik. "Hiperglicemia është shfaqur si një faktor i rëndësishëm rreziku për vdekje në sëmundjen nga coronavirusi i ri. Qëllimi i këtij studimi ishte pikërisht të vlerësonte lidhjen midis niveleve të glukozës në gjak dhe vdekshmërisë në spital te pacientët jo kritikë të shtruar në spital me Covid-19", thotë Francisco Javier Carrasco-Sánchez (Spitali Universitar "Juan Ramón Jiménez" në Huelva, Spanjë, autori kryesor i studimit.

Studiuesit klasifikuan më shumë se 11,000 pacientë spitalorë spanjollë me sëmundje të konfirmuar nga coronavirusi i ri, në tre grupe bazuar në nivelet e tyre të glukozës në shtrimin në spital, d.m.th. më pak se 140 mg/dL, midis 140 dhe 180 mg/dL dhe më shumë se 180 mg/dL. Nga 11,312 pacientë, 2,128 (18,9%) kishin diabet dhe 2,289 (20,4%) vdiqën gjatë shtrimit në spital. Shkalla e vdekshmërisë në spital ishte 15.7% në grupin me glukozë në gjak më pak se 140 mg/dL, 33.7% për grupin me vlera midis 140 dhe 180 mg/dL dhe 41.1% në grupin me vlera më të mëdha se 180 mg/dL. Probabiliteti kumulativ i vdekjes ishte dukshëm më i lartë në pacientët me hiperglicemi, sesa tek ata me glicemi në normë, pavarësisht nga diabeti paraekzistues.

Analiza e të dhënave tregoi se hiperglicemia ishte një faktor i pavarur rreziku për vdekshmërinë, pas rregullimit sipas moshës, diabetit, hipertensionit dhe faktorëve të tjerë ngatërrues. Hiperglicemia është shoqëruar gjithashtu me nevojën për ventilim mekanik dhe shtrim në spital në njësinë e terapisë intensive. Autorët theksojnë nevojën për të marrë parasysh këto gjetje dhe shpjegojnë se do të duhet të bëhen ndryshime në menaxhimin e pacientëve me nivele të larta glukoze në gjak, por jo të klasifikuar si diabetikë. "Pas këtij studimi, ne e dimë se duhet t'i kushtojmë vëmendje kësaj popullate që zhvillon hiperglicemi, që nga fillimi", përfundon Carrasco-Sánchez.

 

Annals of Medicine 2020. Doi: 10.1080/07853890.2020.1836566
https://doi.org/10.1080/07853890.2020.1836566


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>