Diabetologji

tet82021

Diabeti i tipit 1. Dokumenti i ri i konsensusit bashkon Evropën me SHBA-në

Shoqata Evropiane për Studimin e Diabetit (EASD) dhe Shoqata Amerikane e Diabetit (ADA) kanë publikuar në Diabetologia e Diabetes Care një dokument të ri konsensusi për menaxhimin e diabetit të tipit 1. "Kjo deklaratë e re konsensusi, jo vetëm që prezanton përparimet që janë bërë në trajtimin e diabetit të tipit 1 gjatë viteve të fundit, por mbulon edhe fusha të tjera vitale nga pikëpamja e pacientit, të tilla si pasojat psikosociale të jetesës me këtë patologji, të cilat ndonjëherë mund të anashkalohen", shpjegon Anne Peters, nga Universiteti i Kalifornisë Jugore, Los Anxhelos, i cili drejtoi grupin e punës.

Studiuesit besojnë se, megjithëse në të kaluarën janë publikuar udhëzime të tjera të lidhura me njerëzit që jetojnë me diabet të tipit 1, mungonte një dokument i qartë konsensusi dhe rekomandimet për këtë popullatë shpesh ngatërroheshin ose grupoheshin me ato për njerëzit me diabet të tipit 2. Dokumenti mbulon diagnozën, qëllimet e terapisë dhe glukozën e synuar, programin e kujdesit, edukimin e vetëmenaxhimit të diabetit dhe konsiderata shtesë të sjelljes, monitorimin e glukozës, terapinë me insulinë, menaxhimin e hipoglicemisë, asistencën psikosociale, ketoacidozën diabetike, transplantimin e pankreasit dhe qelizave të ishujve pankreatikë, terapitë shtesë, popullata të veçanta (përfshirë gratë shtatzëna, pacientët e moshuar dhe të shtruar në spital) dhe teknologjitë në zhvillim, duke përfshirë zëvendësimin e qelizave beta dhe imunoterapinë.

Ekspertët prezantojnë një algoritëm që mund të diagnostikojë me saktësi diabetin e tipit 1 dhe thonë se monitorimi i vazhdueshëm i glukozës duhet të jetë standardi për shumicën e njerëzve me këtë lloj diabeti. Ata gjithashtu theksojnë rëndësinë e teknologjisë hibride me qark të mbyllur për të menaxhuar zëvendësimin e insulinës, por argumentojnë se ky fakt duhet të adresohet nga pacienti në pacient dhe se pompat nuk janë zgjidhja për të gjithë. Së fundi, raporti rekomandon që vështirësitë e vetëmenaxhimit, problemet psikologjike dhe sociale të kontrollohen dhe monitorohen në mënyrë periodike, duke përdorur mjete të vlefshme ekzaminimi dhe që ekipi i kujdesit shëndetësor të vlerësojë vazhdimisht nevojat e shëndetit mendor të atyre që jetojnë me sëmundjen.


Diabetologia 30 shtator 2021
Doi:
https://doi.org/10.1007/s00125-021-05568-3 


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>