Diabetologji

qer202022

Obeziteti, hipertensioni dhe diabeti. Nevojiten udhëzime specifike gjinore

Në një artikull të botuar në Journal of American College of Cardiology, Judy Regensteiner dhe Jane Reusch (Kampusi Mjekësor Anschutz, Universiteti i Kolorados), kanë kërkuar udhëzime specifike gjinore për obezitetin, hipertensionin dhe diabetin.

"Aktualisht nuk ka asnjë dokument të dedikuar për gratë, as për trajtimin dhe as për parandalimin e këtyre patologjive, gjë që potencialisht kufizon trajtimet e disponueshme për gjininë femërore", shkruajnë dy studiuesit, duke deklaruar se prej kohësh është arritur në përfundimin se ndryshimet shëndetësore mes burrave dhe grave shkojnë përtej shëndetit riprodhues. Edhe pse, deri në fillimin e viteve 1990, kërkimet ishin fokusuar kryesisht te fertiliteti dhe sëmundjet riprodhuese, duke i përjashtuar kështu gratë nga shumica e provave klinike.

"Ne duhet të kuptojmë se si udhëzimet mund t'u adresohen në mënyrë të përshtatshme grave dhe burrave në mënyrë që të parandalojmë, vlerësojmë dhe trajtojmë sëmundjet kardiovaskulare për të dyja gjinitë sa më saktë të jetë e mundur. Aktualisht po përdorim të njëjtat udhëzime për burrat dhe gratë, por nuk kemi asnjë mënyrë për të ditur nëse kjo qasje është e përshtatshme në të gjitha fazat e sëmundjes", vazhdon Regensteiner.

"Për të dhënë një shembull, gratë mund të zhvillojnë diabet me një grup faktorësh rreziku të ndryshëm nga burrat dhe është thelbësore të jeni të vetëdijshëm për këto dallime gjatë marrjes së vendimeve për trajtim", shton Reusch, duke kujtuar se te gratë çdo formë diabeti sado e shkurtër, përfshirë diabetin gjestacional, rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare edhe para menopauzës. Dhe jo vetëm kaq: prevalenca e hipertensionit është më e lartë te burrat para moshës 60 vjeç, por pas menopauzës rritet edhe te gratë. Për më tepër, burrat dhe gratë afrikano-amerikanë johispanikë përjetojnë nivele më të larta të hipertensionit sesa popullatat kaukaziane dhe hispanike.

"Faktorët e rrezikut, manifestimet klinike dhe fillimi i obezitetit, hipertensionit dhe diabetit janë të ndryshme për burrat dhe gratë, gjë që e bën të nevojshme zhvillimin e udhëzimeve të reja specifike gjinore", përfundojnë autorët.

 

JACC 2022. Doi: 10.1016/j.jacc.2022.02.010
https://doi.org/10.1016/j.jacc.2022.02.010


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>