Diabetologji

nën282022

Mosha e diagnostikimit të diabetit ndikon në disa rezultate shëndetësore

Sipas një studimi të publikuar në JAMA Network Open, mosha e një personi që diagnostikohet me diabet të tipit 2 lidhet në mënyrë diferenciale me disa rezultate negative shëndetësore. Në veçanti, diagnostikimi në të pesëdhjetat, dhe jo në një moshë më të madhe, do të kishte një rrezik më të lartë për komplikime të caktuara shëndetësore.

Në lidhje me këtë temë, studiuesit analizuan të dhënat e më shumë se 7,700 amerikanëve, pjesëmarrës në Health and Retirement Study, të cilët ishin diagnostikuar me diabet të tipit 2 në një moshë mesatare 67.4 vjeç. Pikërisht, në bazë të moshës së diagnostikimit të sëmundjes, pjesëmarrësit u klasifikuan në 3 grupe sipas moshës (50-59 vjeç, 60-69 vjeç dhe të paktën 70 vjeç), secili prej grupeve krahasua me një grup njerëzish që nuk kishin zhvilluar kurrë diabet.

Llogaritjet treguan se grupi me moshë më të re 50-59 vjeç, kishte një rrezik më të lartë për të gjitha rezultatet e shëndetit distal të analizuara nga autorët, duke përfshirë vdekshmërinë për të cilën raporti i rrezikut (HR) ishte 1.49. Diagnostikimi i grupmoshës 50-59 vjeç u shoqërua edhe me komplikime të tjera, si: sëmundje kardiovaskulare (HR 1.66), iktus (HR 1.64), paaftësi (HR 2.08) dhe dëmtim konjitiv (HR 1.30), edhe në rastet kur kohëzgjatja e diabetit u mor parasysh në analiza.

Rezultoi se me rritjen e moshës, këto lidhje u reduktuan. Rreziku i vdekjes ra në 10% në grupmoshën 60-69 vjeç. Në mënyrë të ngjashme, për këtë grupmoshë, rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare dhe paaftësisë ishte përkatësisht 25% dhe 44%. Lidhjet nuk ishin të rëndësishme për grupin që u diagnostikua në moshë më të vjetër (të paktën 70 vjeç), përveç vdekshmërisë (HR 1.08).

"Ne besojmë se ky studim ofron një kornizë për studimet e ardhshme që mund të eksplorojnë variabla të tjerë kyç që lidhen me rezultatet shëndetësore të lidhura me diabetin. Mekanizmat metabolikë, mënyra e jetesës dhe sjelljet, përcaktuesit socialë të shëndetit dhe menaxhimit të diabetit, ndikojnë në moshën e diagnostikimit të diabetit dhe në plakjen me diabet. Studimet e ardhshme duhet të trajtojnë kompleksitetin e plotë të diabetit dhe efektet e tij me kalimin e kohës", përfundojnë autorët.

 

JAMA Network Open 2022. Doi: 10.1001/jamanetworkopen.2022.32766
https://www.doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.32766


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>