Focus

tet162020

Migrena, pas mbylljes së defektit të septumit atrial

Pacientët që i nënshtrohen mbylljes së defektit të septumit atrial (ASD) mund ta ndërpresin trajtimin me clopidogrel pas 3 muajsh, pa shkaktuar një shtim të sulmeve të migrenës. Kjo u deklarua në një studim të rastësishëm të botuar në "Jama Cardiology". "Ne kemi parë që shumica e sulmeve të migrenës që shfaqen në javët pas procedurës, u zhdukën brenda 1 viti dhe u përmirësuan ose u zgjidhën spontanisht në shumicën dërrmuese të pacientëve", tha Josep Rodés-Cabau, nga Instituti i Zemrës dhe Mushkërive në Kebek, emri i fundit i artikullit.

Disa ditë ose javë pasi ASD-ja mbyllet, rreth 15% e pacientëve nisin të vuajnë nga migrena dhe u tregua se clopidogreli mund të reduktonte incidencën e sulmeve gjatë 3 muajve të ardhshëm. Sidoqoftë, hulumtimi nuk ka analizuar rezultatet e vonshme të procedurës së mbylljes së kateterit ose ndikimin e mundshëm që ka ndërprerja e barnave. Në studimin e ri, 171 vetë, me moshë mesatare 49 vjeç, u përzgjodhën në mënyrë rastësore pas mbylljes së ASD-së, për të marrë terapi të dyfishtë antitrombocitare (clopidogrel plus aspirinë), ose aspirinë plus placebo për 3 muaj, pasuar nga administrimi vetëm i aspirinës. Në 3 muajt e parë, 15.8% e pacientëve kishin sulme të reja të migrenës dhe ndryshimi midis grupeve ishte i dukshëm: ishin prekur 9.5% e pacientëve në grupin clopidogrel plus aspirinë dhe 21.8% e atyre në grupin aspirinë plus placebo. Pas ndërprerjes së clopidogrelit, numri i sulmeve vazhdoi të ulej me kalimin e kohës (4.7% dhe 2.3% e pacientëve vazhduan t'i kishin ato përkatësisht në 6 dhe 12 muaj), ashtu si ashpërsia (në 6 muaj, asnjë sulm i moderuar apo i rëndë).

Gjithashtu, nuk kishte asnjë ndryshim midis grupeve në normën e sulmeve të migrenës as në 6 ose 12 muaj. Për Rodés-Cabau "rezultatet janë siguruese", pasi pacientët që i nënshtrohen mbylljes së ASD-së janë pak më pak se 50 vjeç dhe shumë prej tyre janë midis 20 dhe 30 vjeç. "Në përgjithësi, këta janë njerëz që punojnë ose janë në universitet, që do të thotë se, ndërsa migrena nuk është e rrezikshme për jetën, ato janë brishtësuese dhe ndikojnë në performancën akademike dhe të punës, si dhe në cilësinë e jetës", tha ai, duke shtuar se ky është një mesazh i rëndësishëm për këta pacientë: pjesa më e madhe e migrenave zhduken në periudhën 6-12 muaj pas mbylljes së ASD-së dhe janë kalimtare.


Jama Cardiol 2020. Doi: 10.1001/jamacardio.2020.4297
https://doi.org/10.1001/jamacardio.2020.4297


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>