Focus

dhj92020

Gjenetika është e lidhur me format e rënda të Covid-19. Ja, cilët janë faktorët e rrezikut

Një letër kërkimore e botuar në "New England Journal of Medicine" ofron një thellim në faktorët e rrezikut gjenetik që i bëjnë individët pak a shumë të ndjeshëm ndaj zhvillimit të formave të rënda të Covid-19. Pacientët me Covid-19 shfaqin një gamë të gjerë manifestimesh klinike dhe stadesh të rëndesës, duke filluar nga simptoma të ngjashme me gripin, deri në distres respirator akut. Qartësisht, kushtet paraekzistuese, veçanërisht sëmundjet kardiovaskulare dhe metabolike, janë faktorë rreziku për ashpërsinë dhe rezultatin e sëmundjes, por arsyet pse disa njerëz zhvillojnë sëmundje të rrezikshme për jetën, ndërsa të tjerët mbeten asimptomatikë, nuk janë kuptuar mirë", shpjegon Robert Gerszten, Qendra Mjekësore Beth Israel Deaconess (BIDMC) dhe Shkolla Mjekësore e Harvardit, bashkënënshkrues i punimit.

Një numër në rritje i testeve gjenetike nga pacientët në Kinë, Evropë dhe Shtetet e Bashkuara i lidhin rezultatet e Covid-19 me variacionet në dy zona të gjenomit njerëzor, por lidhja statistikore nuk shpjegon se si e modifikojnë ndryshimet sëmundjen. Për të kuptuar situatën, ekspertët duhet të kuptojnë se cilat proteina kodifikojnë këto pjesë të gjenomit dhe rolin që luajnë këto proteina në trup në kontekstin e sëmundjes. Gjatë dhjetë viteve të fundit, Gerszteni dhe ekipi i tij kanë gjeneruar një bibliotekë të madhe proteinash dhe metabolitesh të lidhura me zona të ndryshme të gjenomit njerëzor. Kur ata kërkuan për një pikë të nxehtë gjenomike të lidhur me ashpërsinë e sëmundjes Covid-19, kuptuan shpejt se e njëjta zonë ishte e lidhur me një proteinë që kohët e fundit është përfshirë në procesin me të cilin virusi Sars-CoV-2 infekton qelizat njerëzore.
Zona e dytë ishte e lidhur me një proteinë pak të njohur që duket se luan rol në tërheqjen e limfociteve në vendet e infeksionit dhe që do të kërkojë studim të mëtejshëm. Analizat e hershme të punimit sugjerojnë gjithashtu që këto variante gjenetike dhe proteina mund të jenë të ndryshme në raca të ndryshme.
"Të marra së bashku, këto rezultate ofrojnë një kontribut shumë të rëndësishëm për të kuptuar mekanizmat e Covid-19", përfundojnë ekspertët.


NEJM 2020. Doi: 10.1056/NEJMc2025747
https://doi.org/10.1056/NEJMc2025747


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>