Focus

dhj232020

Covid-19. Nuk ka më shumë vdekje mes anestezistëve dhe mjekëve të terapisë intensive

Sipas një shqyrtimi të literaturës, botuar në "Anesthesia", anestezistët dhe mjekët që punojnë në ICU duket se janë më pak në rrezik për t'u infektuar me Sars-CoV-2, pavarësisht se situata e tyre e punës sugjeron të kundërtën. "E nisëm shqyrtimin pas vdekjes, më 12 nëntor 2020, të një anestezisti në Royal Derby Hospital, Britani e Madhe", shpjegon Tim Cook (Universiteti i Bristolit) dhe Simon Lenanne, mjek i përgjithshëm në Britaninë e Madhe, autorë të studimit.

Pas analizës së kujdesshme të të dhënave, ekspertët thonë se, në përgjithësi, profesionistët e shëndetësisë që punojnë drejtpërdrejt me pacientin janë dy deri në katër herë më të rrezikuar për t'u infektuar dhe dëmtuar nga Covid-19 dhe se, edhe anëtarët e familjes së profesionistëve shëndetësorë janë në rrezik më të madh. Sidoqoftë, mbetet e pasigurt nëse puna në kontakt me pacientin rrit ndjeshëm rrezikun e vdekjes nga Covid-19. Studiuesit, më pas, zhvilluan një analizë për të vlerësuar nëse vdekjet e anestezistëve ishin më të shumta në numër sesa pritej për popullatën e gjerë dhe për profesionistët e kujdesit shëndetësor.
Kështu, vdekjet e përgjithshme midis anestezistëve dhe mjekëve të terapisë intensive kanë qenë më pak se gjysma deri në një të katërtën e vdekjeve të pritshme, bazuar në numrin e njerëzve që punojnë në këto specialitete. "Analiza jonë tregon se, pavarësisht nga grupi krahasues i përdorur, vdekjet midis anestezistëve dhe mjekëve të terapisë intensive janë dukshëm më të ulëta sesa pritej dhe sigurisht, jo aq të larta sa disa do të parashikonin", thonë autorët.

Sipas autorëve, ka disa shpjegime të mundshme për rrezikun më të ulët të vërejtur, duke përfshirë praninë e pajisjeve më të mira mbrojtëse personale ose një përdorim më të kujdesshëm të tyre, ose faktin e kryerjes së punës në mjedise të ajrosura mirë. Ata gjithashtu tregojnë se ekziston një mundësi që pacientët në ICU të jenë më pak infektues sesa ata në pavijone dhe se procedurat që konsiderohen të rrezikshme, siç është intubimi, nuk janë aq të rrezikshme sa supozohej më parë.


Anesthesia 2020. Doi: 10.1111/anae.15358
http://doi.org/10.1111/anae.15358


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>