Focus

shk52021

Covid-19. Një e treta e njerëzve të infektuar me Sars-CoV-2 janë asimptomatikë. Si të ndryshohen strategjitë e testimit

Sipas një shqyrtimi sistematik të botuar në "Annals of Internal Medicine", të paktën një e treta e infeksioneve Sars-CoV-2 shihen te njerëzit që nuk zhvillojnë kurrë simptoma. "Duke pasur parasysh atë që kemi gjetur, nevoja për të ndryshuar strategjinë e testimit është e dukshme. Për të ulur transmetimin nga njerëzit presimptomatikë ose asimptomatikë, ne duhet ta zhvendosim fokusin tonë në shqyrtimin në shtëpi", shpjegon Daniel Oran (Instituti Scripps Research Translational, në La Jolla, Kaliforni), autori kryesor i punimit. "Testet e shpejta antigjenike, ofruar për miliona njerëz për përdorim të shpeshtë, mund të na ndihmojnë në rënien e ndjeshme të përhapjes së virusit", vazhdon eksperti.

Studiuesit morën në shqyrtim studimet mbi sondazhet serologjike që përfshinin më shumë se 365,000 njerëz në Angli dhe mbi 61,000, në Spanjë. Duke analizuar veçmas të dhënat nga të dyja vendet, në bazë të këtyre testeve të cilësisë, doli përafërsisht e njëjta përqindje e rasteve asimptomatike, d.m.th. 32.4% në Angli dhe 33% në Spanjë. Shqyrtimi përfshiu një numër të përgjithshëm prej 43 studimesh me konfirmimin e infeksionit përmes testit PCR dhe 18 të tjerëve me rezultate antitrupash që tregonin një infeksion aktual ose të mëparshëm. Autorët theksojnë se ndërsa mund të argumentohet se termi "asimptomatik" është mashtrues, sepse disa njerëz mund të shfaqin simptoma të sëmundjes më vonë në kohë, ky grup "presimptomatik" i pacientëve ka të ngjarë të jetë një pakicë.

Studimet gjatësore, në fakt, tregojnë se rreth tre të katërtat e njerëzve që janë asimptomatikë, do të mbeten asimptomatikë. Studiuesit vërejnë se heterogjeniteti i mjediseve, popullatave dhe karakteristikave të tjera të studimeve i pengoi ata të kryenin një meta-analizë të rezultateve dhe argumentojnë se do të nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar nëse dhe në çfarë mase vaksinat Sars-CoV-2 parandalojnë infeksionin asimptomatik. "Strategjitë e kontrollit të Covid-19 duhet të modifikohen, duke marrë parasysh prevalencën dhe rrezikun e transmetimit të infeksionit asimptomatik. Përveç përdorimit të shpeshtë të testeve në shtëpi, ne sugjerojmë që qeveria të sigurojë strehim dhe ndihmë ekonomike për të bërë të mundur izolimin e asimptomatikëve", përfundojnë ekspertët.

 

Annals of Internal Medicine 2021. Doi: 10.7326/M20-6976
https://doi.org/10.7326/M20-6976


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>