Focus

qer112021

Për të parandaluar valët pandemike, vetëm vaksina nuk mjafton

Një studim i botuar në "Scientific Reports" thekson se masat jo farmakologjike, të tilla si maskat për fytyrën dhe higjiena e duarve, do të jenë akoma të domosdoshme edhe nëse vaksina Covid-19 është efektive. "Vetëm fushata e vaksinimit është e pamjaftueshme për të ndaluar pandeminë dhe masat e rrepta të distancimit social, në veçanti, janë të nevojshme derisa të arrihet niveli i duhur i imunitetit të tufës", thonë autorët e studimit, të koordinuar nga Francesco Sannino (Universiteti Federico II, Napoli).

Studiuesit i lidhën të dhënat reale mbi lëvizshmërisë njerëzore të marra nga OpenSky Network (shoqatë që siguron qasje falas në informacionin e trafikut ajror për qëllime kërkimore), me modelin matematikor "Grupi epidemik i Rinormalizimit - eRG", i projektuar nga Sannino, për të kuptuar më mirë përhapjen e Covid-19 në Shtetet e Bashkuara dhe për të parandaluar përhapjen e tij. "Analiza jonë tregon qartë se vigjilenca e vazhdueshme është e nevojshme në lidhje me distancën sociale dhe metodat e tjera jo-farmaceutike në Shtetet e Bashkuara sepse jo të gjithë mund të vaksinohen në të njëjtën kohë dhe sepse ka një periudhë të konsiderueshme nga vaksinimi në imunitet", shpjegon Sannino. Ekspertët theksojnë se hulumtimi i tyre është unik, pasi ka bërë të mundur studimin e evolucionit të virusit në të gjithë botën dhe kështu zvogëlohen kufizimet dhe paragjykimet e trajtimit të një rajoni të vetëm.

Nuk është e rastësishme që autorët tashmë kishin qenë në gjendje të parashikonin përmes simulimeve që vala e dytë e pandemisë në Evropë do të ndodhte midis fundit të gushtit dhe muajve të parë të vitit 2021. Studiuesit thonë se rezultatet e tyre theksojnë rëndësinë që ka përdorimi i modeleve efikase fizike dhe matematikore që nëse përdoren së bashku me të dhëna të botës reale mbi lëvizshmërinë njerëzore, mund të ofrojnë indikacione se si të lëvizim nga pikëpamja e shëndetit publik. "Ky fakt është veçanërisht i rëndësishëm në lidhje me një pandemi aq komplekse sa ajo aktuale, në të cilën ka shumë faktorë në lojë. Të dhënat e trafikut ajror janë unike, duke qenë se përmbajnë informacione të botës reale mbi udhëtimet midis shteteve dhe prandaj janë të vlefshme për të studiuar përhapjen e pandemisë në një shkallë të gjerë", përfundon Sannino.

 

Scientific Reports 2021. Doi: 10.1038/s41598-021-85875-2
https://doi.org/10.1038/s41598-021-85875-2 


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>