Focus

sht272021

Iktusi neonatal. Çelësi qëndron te trombocitet

Sipas një studimi të ri, të botuar në "Blood", numri i ulët trombociteve te fetuset ose të sapolindurit mund të shkaktojë hemorragji cerebrale, e cila nga ana tjetër do të çonte në iktuse fatale ose gjendje neurologjike të përhershme, siç është paraliza cerebrale. "Ne kemi identifikuar një lidhje të qartë midis numrit të ulët të trombociteve dhe hemorragjive cerebrale. Gjithashtu, kemi demonstruar se në momentin që ndodh, trombocitopenia përcakton rajonin e trurit ku ndodh hemorragjia", shpjegon Alison Farley, nga Instituti i Kërkimeve Mjekësore The Walter dhe Eliza Hall dhe Universiteti i Melburnit, Australi, autorja kryesore e punës.

Studiuesit po ndërmarrin hapat e parë në këtë fushë dhe kanë revolucionarizuar atë që mendohej më parë, domethënë, që trombocitet nuk ishin të nevojshme gjatë fazave të hershme të zhvillimit. Kështu, ekspertët po përqendrohen tani në të kuptuarit se kur trombocitet bëhen të rëndësishme gjatë zhvillimit të fetusit, në mënyrë që të mund të monitorohen dhe trajtohen gjatë shtatzënisë. Në fakt, ka ende shumë për të zbuluar në lidhje me trajtimin e trombocitopenisë te fetuset dhe të porsalindurit. "Ne dimë si të trajtojmë numrin e ulët të trombociteve te të rriturit, por ende nuk jemi të sigurt se sa efektive janë këto trajtime te fëmijët dhe kjo është ajo që ne shpresojmë të trajtojmë në studimet tona të ardhshme. Është tentuar transfuzioni i trombociteve në fetus, por përfitimet e kësaj procedure shumë invazive janë ende të paqarta", vazhdon Farley. Studiuesit synojnë të identifikojnë edhe dritaren optimale të kohës në shtatzëni gjatë së cilës të aplikojnë një mundësi për të parandaluar dëmtimet serioze, por e gjithë kjo nuk mund të ndahet nga njohuritë e të dhënave të tjera. Midis këtyre, sigurisht që do të jetë e rëndësishme të përpiqeni të kuptoni se sa të ulëta duhet të jenë trombocitet para se të shfaqet një problem, pasi, për momentin, nuk dihet se çfarë duhet të konsiderohet numër normal i trombociteve për fetuset ose të sapolindurit. Autorët shpresojnë se ky zbulim do të çojë në përmirësimin e ekzaminimit dhe trajtimit gjatë shtatzënisë dhe menjëherë pas lindjes, për të parandaluar iktuset neonatale dhe sëmundje të tjera serioze neurologjike.


Blood 2021. Doi: 10.1182/blood.2020010111
https://doi.org/10.1182/blood.2020010111 


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>