Focus

maj62022

Krijohen molekulat sintetike të mARN-së që i transportojnë barnat direkt në qelizat beta

Studiuesit nga Shkolla e Mjekësisë Miller në Universitetin e Majamit kanë krijuar molekula të ARN-së që synojnë në mënyrë selektive qelizat beta të pankreasit që prodhojnë insulinë. Studimi, i botuar në Nature Communications, propozon një qasje të synuar që mund t'i ndihmojë studiuesit të studiojnë përparimin e diabetit duke ofruar mbështetje për opsionet e reja të trajtimit.
"Me këtë mjet ne jo vetëm që do të jemi në gjendje të përdorim skanimet PET ose CT për të matur përparimin e sëmundjes duke numëruar numrin e qelizave beta, por gjithashtu, do të mund të administrojmë barna të synuara pa shkaktuar efekte anësore në pjesë të tjera të trupit", thotë bashkautori Paolo Serafini, profesor i asociuar në Departamentin e Mikrobiologjisë dhe Imunologjisë në Universitetin e Majamit, duke shpjeguar se studiuesit nuk kanë qenë kurrë në gjendje të dinë saktësisht se sa qeliza beta janë të gjalla dhe të qëndrueshme në pankreas në çdo kohë të caktuar. "Deri tani ishte e mundur të përdoreshin vetëm masa zëvendësuese si glukoza në gjak, ose hemoglobina e glikuar, të cilat ofrojnë vetëm informacion të kufizuar për evolucionin e sëmundjes", shkruajnë autorët, duke theksuar se zhvillimi i trajtimeve të reja shpesh pengohet nga efektet anësore sistematike. "Nëse i trajtojmë pacientët me barna jo të synuara që nxisin përhapjen e qelizave beta, ata agjentë mund të veprojnë edhe në inde të tjera dhe ndoshta të shkaktojnë kancer. Po kështu, nëse përpiqemi të mbrojmë qelizat beta nga agresioni autoimun, trajtimet jo të synuara do të shkaktojnë imunosupresion sistemik, duke i bërë pacientët vulnerabël ndaj patogjenëve dhe gjithashtu, ndaj kancerit", vijon Serafini, i cili së bashku me kolegët e tij ka anashkaluar pengesën që krijon dy aptamerë të veçantë, molekula të shkurtra të ARN-së të afta të lidhen në mënyrë specifike me qelizat beta, duke krijuar molekula të afta për të theksuar qelizat beta në imazheri ose medikamente të drejtuara drejt qelizave beta. Dhe testimi i opsioneve të mundshme të trajtimit tashmë ka filluar.

"Ne po punojmë me WINK Therapeutics dhe Fondacionin e Kërkimeve për Diabetin e të Miturve (JDRF) për barna që arrijnë të bllokojnë përgjigjen autoimune dhe të inkurajojmë proliferimin e qelizave beta, me qëllim që të mos kemi më nevojë për insulinë", përfundon Serafini.


Nature Communications 2022. Doi: 10.1038/s41467-022-29377-3
http://doi.org/10.1038/s41467-022-29377-3


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>