Gjinekologji

kor152019

Shtatzënia. Modeli i ri dinamik parashikon mundësinë për çiftet subfertile. Ja, si funksionon

Një model i ri dinamik është në gjendje të parashikojë mundësinë që kanë çiftet subfertile për të konceptuar një fëmijë, jo vetëm me kalimin e kohës, por edhe pas një periudhe trajtimi dhe menaxhimi të pritshmërive.
"Për herë të parë kemi mundësi të vlerësojmë mundësitë e konceptimit me kalimin e kohës, duke ndjekur menaxhimin e pritshmërive dhe trajtimeve të ndryshme të fertilitetit në çifte me subfertilitet të pashpjegueshëm", thotë David McLernon (Universiteti i Aberdeenit në Mbretërinë e Bashkuar), autori i parë i një studimi të botuar në "Human Reproduction". Subfertiliteti i pashpjegueshëm është një situatë e përkohshme që përkufizohet si pamundësia për të arritur shtatzëni klinike pas së paku 12 muajsh marrëdhënie seksuale të rregullta, të pambrojtura. Mjekët, në këto raste, e kanë të vështirë të vendosin kur duhet të ndërhyjnë, duke qenë se çiftet vazhdojnë të kenë një mundësi reale për ta konceptuar fëmijën në mënyrë të natyrshme.

Në të kaluarën janë zhvilluar modele të parashikimit të fertilitetit, me qëllim vlerësimin e mundësisë së konceptimit natyral, para dhe pas disa trajtimeve specifike. Aplikimi i tyre në vende të ndryshme, lehtëson këshillimin për këto çifte dhe ndihmon për të përcaktuar nëse dhe kur do të fillojë trajtimi. Këto modele, të përdorura në kohën e diagnozës, janë shumë të varura nga koha dhe nuk mund të ripërdoren për një vlerësim të ri, duke rezultuar kështu jo të përshtatshme për vendimmarrjen në konsultimet e mëvonshme.

Falë një studimi ku janë përfshirë 1,316 çifte me pjellori të pashpjegueshme, McLernon dhe kolegët zhvilluan një model parashikues dinamik që mund të përditësojë prognozën për konceptimin me kalimin e kohës dhe në kohë të ndryshme gjatë trajtimit, pavarësisht nëse flitet për menaxhimin e pritshmërive apo për trajtim aktiv, siç janë fertilizimi in vitro, inseminimi intrauterin me stimulim ovarian, apo përdorimi i klomidit. Parashikimet, të vlerësuara 6 muaj pas diagnozës, janë përditësuar çdo muaj, duke marrë parasysh trajtimin në atë kohë. Modeli dinamik jep mundësi për këshillime më reale dhe mund të përdoret gjithashtu në studimet që vlerësojnë efektivitetin e strategjive të reja dhe ekzistuese të trajtimit.
"Ky informacion do të ndihmojë për të informuar çiftet dhe mjekët mbi shanset e tyre të suksesit, të cilat mund të ndihmojnë menaxhimin e pritshmërive jo vetëm në diagnozë, por edhe gjatë fertilitetit", përfundon McLernon.


Hum Reprod. 2019. Doi: 10.1093/humrep/dez049
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31119290


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>