Gjinekologji

nën92020

Vaksina kundër papillomavirusit ul ndjeshëm rrezikun e kancerit të qafës së mitrës

Vaksinimi kuadrivalent kundër papillomavirusit njerëzor (HPV) u shoqërua me një ulje të dukshme të incidencës së kancerit të qafës së mitrës në një studim suedez, botuar në "New England Journal of Medicine", që ka përfshirë më shumë se një milion vajza dhe gra të vaksinuara që nga viti 2006 deri në 2017-tën. "Studimet kanë treguar deri më tani se vaksina ndihmon në parandalimin e lythave gjenitalë dhe lezioneve cervikale të rënda, por të dhënat mbi aftësinë për të parandaluar kancerin e qafës së mitrës, megjithëse hamendësohen gjerësisht, kanë munguar", shpjegon ai Jiayao Lei, nga Instituti Karolinska në Stokholm, Suedi, emri i parë i studimit.
"Gjetjet tona zgjerojnë bazën e njohurive duke demonstruar se vaksinimi kuadrivalent HPV shoqërohet gjithashtu me një rrezik të reduktuar ndjeshëm për kancer cervikal invaziv, i cili është qëllimi kryesor i programit të vaksinimit HPV", vazhdon ai.

Studiuesit përdorën të dhënat demografike dhe shëndetësore suedeze për të gjurmuar një popullsi të hapur prej 1,672,983 vajzash dhe grash të moshës 10-30 vjeçe nga viti 2006 në 2017-tën. Ata vlerësuan lidhjen midis vaksinimit HPV dhe rrezikut të kancerit të qafës së mitrës invaziv, duke kontrolluar sipas moshës, vitit, qarkut të banimit dhe karakteristikave të prindërve, duke përfshirë arsimin, të ardhurat familjare, vendlindjen e nënës dhe historinë e sëmundjes së nënës.
Kanceri i qafës së mitrës u diagnostikua në 19 gra që morën vaksinën HPV kuadrivalente dhe në 538 gra që nuk e morën vaksinën. Incidenca kumulative e kancerit të qafës së mitrës ishte 47 raste për 100,000 njerëz mes grave të vaksinuara dhe 94 raste për 100,000 njerëz mes atyre që nuk ishin vaksinuar.

Pas rregullimit sipas të gjithë bashkelementeve, raporti i shkallës së incidencës për krahasimin e të vaksinuarave me popullatën e pavaksinuar ishte 0.12 midis grave që ishin vaksinuar para moshës 17-vjeçare dhe 0.47 ndërmjet grave që ishin vaksinuar në grupmoshën 17-30 vjeçe. "Mes vajzave dhe grave suedeze të moshës 10-30 vjeçe, vaksinimi kuadrivalent HPV është shoqëruar me një rrezik të ulur ndjeshëm të kancerit të qafës së mitrës invaziv në të gjithë popullatën", përfundojnë autorët.


NEJM 2020. Doi: 10.1056/NEJMoa1917338
https://doi.org/10.1056/NEJMoa1917338


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>