Gjinekologji

dhj112020

Nënat pozitive me Covid-19, mund t'i mbajnë foshnjat e tyre afër dhe t'i ushqejnë me gji

Sipas një studimi të botuar në "Jama Pediatrics", gratë e infektuara me Sars-CoV-2 që lindin fëmijë, mund të kujdesen për foshnjën në dhomën e tyre dhe ta ushqejnë atë me gji me kujdesin e duhur, nëse janë në gjendje ta bëjnë këtë.
"Menaxhimi i çiftit nënë-foshnjë gjatë pandemisë është një problem i rëndësishëm për neonatologët. Te nënat e infektuara me Sars-CoV-2, rekomandimet aktuale sugjerojnë ndarjen e çiftit ose inkurajojnë dhomën e mbrojtur, me masat e duhura paraprake. Sidoqoftë, nuk ka të dhëna në dispozicion mbi rrezikun e transmetimit të infeksionit nga nëna te fëmija gjatë qëndrimit në dhomë të mbyllur", shpjegon Lorenza Pugni, nga Klinika Mangiagalli në Milano, autore e punimit.

Për të vlerësuar rrezikun e transmetimit të SARS-CoV-2 nga nënat e infektuara te foshnjat e tyre pas lindjes, studiuesit regjistruan 62 foshnje me tampon negativ në lindje, të lindur nga 61 nëna të infektuara me SARS-CoV-2, por që ishin të përshtatshme për t'u mbajtur në dhoma të mbyllura, bazuar në kushtet klinike. Çiftet nga gjashtë qendra në Lombardi u ndoqën për një mesatare prej 20 ditësh dhe nënat u inkurajuan të praktikonin ushqyerjen me gji sipas një protokolli të standardizuar, për të minimizuar rrezikun e transmetimit viral.
95% e foshnjave të regjistruara u ushqyen me gji. Nga të gjithë fëmijët, vetëm njëri u diagnostikua me infeksion Sars-CoV-2 gjatë periudhës së vëzhgimit. Në rastin aktual, qëndrimi mbyllur në dhomë ishte ndërprerë në ditën e pestë të jetës, për shkak të përkeqësimit serioz të gjendjes klinike të nënës dhe i porsalinduri u bë pozitiv për virusin në ditën e shtatë të jetës. Fëmija zhvilloi një dispne të lehtë kalimtare. Sipas ekspertëve, studimi tregon se transmetimi nga nëna te fëmija gjatë praktikës së mbylljes në dhomë ishte i rrallë dhe nuk ndodhi në asnjë rast kur nëna mbeti asimptomatike ose shfaqi sëmundje të lehtë.

"Ne mendojmë se nënat e infektuara me Sars-CoV-2, në gjendje të mirë klinike, që dëshirojnë të kujdesen për foshnjën e tyre, duhet të inkurajohen të praktikojnë mbylljen në dhomë dhe ushqyerjen me gji, pasi të kenë marrë udhëzimet e duhura mbi masat paraprake që duhet të merren në lidhje me spërklat dhe kontaktin", përfundojnë autorët. "Për foshnjat, akumulimi i provave të reja na siguron që, me masat e duhura paraprake, foshnjat mund të qëndrojnë aty ku është vendi i duhur për to: me nënën e tyre", shkruan në një editorial shoqërues David Kaufman, nga Universiteti i Virxhinias dhe Karen Puopolo, nga Universiteti i Pensilvanisë.


Jama Pediatrics 2020. Doi: 10.1001/jamapediatrics.2020.5086
https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2020.5086

Jama Pediatrics 2020. Doi: 10.1001/jamapediatrics.2020.5100
https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2020.5100


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>