Gjinekologji

maj42021

Riprodhimi i asistuar. Kur ka probleme të tiroides, është më i madh rreziku për dështim. Përditësohen udhëzimet

Një keqfunksionim i gjëndrës tiroide mund të ulë mundësitë e suksesit të fekondimit të asistuar (PMA), theksohet në udhëzimet e fundit të Shoqatës Evropiane të Tiroideve. "Studimet e fundit konfirmojnë se, sa më e lartë të jetë vlera e TSH-së, aq më i madh është rreziku i dështimit të fekondimit të asistuar, deklaron Roberto Negro, endokrinolog. "Më saktë, terapia e përdorur për stimulimin e vezoreve rrit përqendrimin e estradiolit, i cili nga ana e tij shkakton një rritje të globulinës së lidh tiroksinën, me pasojë shtimin e kuotës së "lidhur" të hormonit të tiroides dhe reduktimin e fraksionit të lirë. Kjo shkakton një lloj "testi stresi" për tiroiden, e cila, nëse preket nga tiroiditi kronik autoimun ose hipotiroidizmi subklinik, mund të pësojë një pamjaftueshmëri funksionale pak a shumë të rëndë, e cila pakëson mundësitë e suksesit të PMA-së".

Rreth 10% e grave të moshës 20-45 vjeçe kanë një tireopati, e cila përfaqësohet në veçanti nga hipotiroidizmi subklinik, domethënë kur vlera e TSH-së është mbi normën, ose nga tiroiditi i Hashimotos, kur antitrupat anti-tiroide janë pozitivë. Udhëzimet e mëparshme kishin dhënë tashmë indikacione mbi menaxhimin e pacienteve tireopatike që i drejtoheshin PMA-së, por ato të botuara nga Shoqata Evropiane e Tiroides, janë të vetmet që i kushtohen ekskluzivisht kësaj teme.
"Shpesh qendrat e PMA-së nuk ua kushtojnë vëmendjen e duhur problemeve të tiroides që lidhen me fillimin e trajtimit të PMA-së, thuhet në shënimin zyrtar. Është veçanërisht e rëndësishme që endokrinologët dhe gjinekologët që janë më të përfshirë drejtpërdrejt në menaxhimin e këtyre pacientëve, të jenë të vetëdijshëm dhe të ndjekin treguesit e këtyre udhëzimeve".
Për të ulur rreziqet, AME kujton më pas: "Këshillohet që të gjitha kandidatët për PMA t'iu nënshtrohen dy testeve thelbësore për vlerësimin e tiroides: TSH-së dhe antitrupave anti-tireoperoksidazë (AbTPO)".


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>