Gjinekologji

gus302022

Në kërkim qasje të personalizuara për depresionin postpartum

Sipas një udhëzimi të ri nga Task Forca Kanadeze e Shërbimeve Parandaluese të publikuar në CMAJ, mjekët duhet të kujdesen për mirëqënien e pacienteve të tyre shtatzëna edhe pas lindjes si pjesë e kujdesit shëndetësor rutinë, në vend që të përdorin një mjet kontrolli me një rezultat pragu për të zbuluar depresionin.

Udhëzuesi, i cili zëvendëson një dokument të vitit 2013, i referohet grave gjatë shtatzënisë dhe në vitin e parë pas lindjes, jo pacienteve që kanë një histori depresioni ose çrregullimesh të tjera mendore.

"Depresioni te gratë shtatzëna dhe pas lindjes është shkatërrues, vendos një barrë të madhe mbi familjet dhe zbulimi i tij është thelbësor", tha autori kryesor i studimit Eddy Lang nga Universiteti i Calgaryt. "Megjithatë, janë të pakta provat që kontrolli universal nëpërmjet një pyetësori standard dhe rezultatit të pragut përmirëson rezultatet afatgjata për këto paciente", vazhdon eksperti. 

Studiuesit kanë analizuar literaturën mbi këtë temë dhe provat që ata kanë identifikuar ishin shumë të pasigurta nëse ky lloj hulumtimi i jep ndonjë përfitim shtesë kujdesit shëndetësor rutinë. Përveç kësaj, ata u kërkuan grave të vlerësonin mjetin e shqyrtimit dhe zbuluan se pacientet e konsideronin thelbësore të kishin një intervistë me mjekun e tyre në lidhje me depresionin gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes. Prandaj, studimi arriti në përfundimin se mjekët duhet të pyesin pacientet për mirëqenien e tyre si pjesë e kujdesit rutinë, të qëndrojnë vigjilentë për depresionin gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes dhe të përdorin gjykimin klinik për të vendosur për hapat e mëtejshëm.

"Mjekët duhet të kenë parasysh se gratë që kanë më shumë mundësi të kenë probleme që ndonjëherë janë më të vështirat për t'u zbuluar. Sidoqoftë, për të ndihmuar profesionistët të bëjnë mirë punën e tyre, sistemet shëndetësore do të duhet të përmirësojnë aksesin në kujdesin parësor, kujdesin e shëndetit mendor dhe burimet sociale që mund të mbështesin kujdesin më të mirë të shëndetit mendor në periudhën para dhe pas lindjes", shkruan në një editorial të lidhur Kirsten Patrick, kryeredaktore e CMAJ.

 

CMAJ 2022. Doi: 10.1503/cmaj.220290
http://doi.org/10.1503/cmaj.220290

CMAJ 2022. Doi: 10.1503/cmaj.221020
http://doi.org/10.1503/cmaj.221020


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>