Mjekësi e përgjithshme

nën192019

Hipotiroidizmi "rezistent" ndaj tiroksinës. Dozimet një herë në javë vs. dozimet e përditshme

Mosrespektimi i terapisë me tiroksinë është shkaku më i zakonshëm i kontrollit të dobët të hipotiroidizmit. Ky ishte qëllimi me të cilin u ndërmor një studim perspektiv i hapur për të krahasuar administrimin një herë në javë të tiroksinës (OWT) me një terapi standarde ditore (SDT). Pacientët që merrnin doza të tiroksinës > 3 mcg/kg/ditë (me ose pa normalizim të hormonit stimulues të tiroides, TSH), u përfshinë në grupin OWT ose SDT në varësi të preferencës së pacientit. Pacientët në grupin OWT (34 vetë) morën një dozë mono-javore të tiroksinës bazuar në peshën e trupit, e cila u administrua nën mbikëqyrjen mjekësore për 6 javë dhe më pas, pa mbikëqyrje mjekësore, për 6 javë të tjera.

Pacientët në grupin SDT (20 vetë) vazhduan terapinë e përditshme të zëvendësimit pa mbikëqyrje mjekësore. Për 6 javë, 76.5% e pacientëve me OWT dhe 38.8% të pacientëve me SDT arritën TSH <10 ìIU/ml (p <0.05). Në 12 javë, 60% e pacientëve me OWT mbajtën një TSH nën objektivin. Më shumë se dy vjet pas fillimit të studimit, 23 nga 34 pacientë me OWT vazhduan administrimin javor të tiroksinës dhe 82.6% e tyre mbajtën TSH-në nën objektiv.
Testi i përthithjes së tiroksinës nuk ishte në gjendje të parashikonte normalizimin e TSH-së në 6 javë me OWT. Asnjë ngjarje anësore nuk u vërejt te pacientët që morën OWT gjatë periudhës së ndjekjes.
Si përfundim, OWT ka një efikasitet në mënyrë dukshëm më të mirë se SDT te pacientët me hipotiroidizëm rezistent ndaj tiroksinës dhe nuk shoqërohet me efekte anësore të rëndësishme.


A. Z.

J EndocrSoc, 2019 Sep 16. doi: 10.1210/js.2019-00212.
https://academic.oup.com/jes/advance-article/doi/10.1210/js.2019-00212/5569847


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>