Mjekësi e përgjithshme

tet152020

Fibroza cistike. Antibiotikët oralë janë efektivë kundër Pseudomonas aeruginosës

Sipas një studimi të botuar në "Lancet Respiratory Medicine", antibiotikët oralë janë po aq efektivë sa ata që u jepen në rrugë venoze kundër Pseudomonas aeruginosës pacientëve me fibrozë cistike. Shumica e pacientëve me fibrozë cistike vuajnë nga një infeksion kronik i mushkërive nga Pseudomonasi deri në fund të adoleshencës. Antibiotikët intravenozë përdoren zakonisht për të çrrënjosur infeksionin, por deri më tani nuk ka pasur prova të qarta se trajtimi intravenoz ishte më i mirë se ai oral. "Ne kemi parë që pacientët me një infeksion të ri nga P. aeruginosa mund të trajtohen në shtëpi pa qenë e nevojshme të shtrohen në spital. Rezultatet e studimit ofrojnë prova që do të udhëheqin praktikën në qendrat për fibrozën cistike dhe do të ndihmojnë në reduktimin e shtrimeve të panevojshme në spital", shpjegon Simon Langton Hevver, nga Universiteti i Bristolit, autori kryesor i punimit.

Studimi përfshiu gjithsej 286 pacientë të regjistruar në 72 qendra të trajtimit të fibrozës cistike, 70 në Mbretërinë e Bashkuar dhe dy në Itali. Studiuesit i përzgjodhën pacientët në mënyrë rastësore për të marrë ceftazidim dhe tobramicinë intravenoze për 14 ditë ose ciprofloxacinë orale për 12 javë. Midis 125 pjesëmarrësve të caktuar në grupin e terapisë intravenoze, 55 (44%) arritën rezultatin primar, përkatësisht çrrënjosjen e P. aeruginosës për tre muaj dhe ruajtjen e gjendjes pa infeksion deri në 15 muaj. Në grupin e pjesëmarrësve të trajtuar me terapi orale, 68 (52%) nga 130 e arritën këtë rezultat.

"Pjesëmarrësit e caktuar në mënyrë rastësore në grupin intravenoz kishin më pak të ngjarë të arrinin rezultatin primar, megjithëse ndryshimi midis grupeve nuk ishte statistikisht i rëndësishëm", thonë autorët. Pati 11 ngjarje të rënda anësore në 10 pjesëmarrës në grupin intravenoz të antibiotikëve dhe 17 ngjarje të rënda anësore në 12 pjesëmarrës në grupin oral të antibiotikëve. "Studimi tregoi se përdorimi rutinë i antibiotikëve intravenozë për të çrrënjosur Pseudomonasin nuk është i justifikuar. Sidoqoftë, do të ketë akoma rrethana kur do të kërkohet trajtim intravenoz, siç është përkeqësimi i kollës ose rënia e funksionit të mushkërive", përfundojnë ekspertët.

 

Lancet Resp Med 2020. Doi: 10.1016/S2213-2600(20)30331-3
https://doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30331-3


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>