Mjekësi e përgjithshme

tet302020

Duket se, ndryshe nga viruset e zakonshme të gripit, Covid-19 nuk është sezonal

Nga një studim i botuar në "Nature" del se, ndryshe nga viruset e zakonshme të gripit që priren të jenë sezonale, Covid-19 zgjat gjithë vitin: me fjalë të tjera, Sars-CoV-2 nuk duket se ndikohet nga temperatura dhe lagështia e ambientit, siç është rasti me viruse të tjera që lulëzojnë në muajt e ftohtë dhe të thatë të dimrit. "Transmetimi i coronavirusit mund të ndodhë ende në vende të nxehta dhe të lagështa, siç u pa në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, gjatë muajve të fundit të verës",  thotë bashkautori Mauricio Santillana, epidemiolog në Harvard T.H. Shkolla Chan e Shëndetit Publik, që së bashku me kolegët studiuan të dhëna epidemiologjike nga Universiteti Johns Hopkins, si dhe organizata të mëdha të shëndetit publik si OBSH-ja dhe CDC-të në SHBA, Evropë dhe Kinë.

Por kjo nuk është e gjitha: studiuesit shqyrtuan të dhëna nga disa vende të tjera, duke përfshirë Iranin, Italinë, Singaporin, Japoninë, Korenë e Jugut dhe 345 qytete në Kinë, duke zbuluar se, bazuar në modelet hapësinore të Covid-19, transmetimi nuk duket se ndikohet vetëm nga temperatura, lagështia ose lëvizjet e njerëzve. "Në të vërtetë, temperaturat më të larta mund të kenë çuar në një rritje të transmetimit në 122 qytete kineze, por coronavirusi ka lulëzuar si në provinca të ftohta, ashtu edhe në vende tropikale në nivel global", vazhdon epidemiologu, duke theksuar megjithatë se rezultatet e studimit nuk mohojnë mundësinë që temperatura dhe lagështia të luajnë një rol modifikues në transmetimin e Covid-19, si dhe në transmetimin e gripit.

"Tani për tani, njerëzit duhet të vazhdojnë të mbajnë maska dhe të ndjekin me përpikmëri udhëzimet e distancimit shoqëror, duke pasur parasysh se shumica e popullsisë botërore nuk është ekspozuar ende ndaj Covid-19", vazhdon Santillana. "Deri kur peizazhi epidemiologjik të ndryshojë pak nga pak, ndërkohë që infektohen më shumë njerëz, ose deri kur të jetë e disponueshme një vaksinë efektive, të gjithë do të duhet të ndjekim masat parandaluese për të mbrojtur grupet më të prekshme të popullsisë gjatë gjithë vitit".


Nature 2020. Doi: 10.1038/s41598-020-74089-7
https://www.nature.com/articles/s41598-020-74089-7


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>