Mjekësi e përgjithshme

nën62020

Hipertensioni nga aldosteronizmi primar është më i zakonshëm sesa mendohet

Aldosteronizmi primar (PA) mund të jetë shkaku kryesor i hipertensionit në 16-22% të rasteve, sipas një studimi në "Annals of Internal Medicine", të nënshkruar nga studiuesit e katër qendrave amerikane që analizuan një grup prej rreth 1.000 pacientësh normotensivë me hipertension në faza 1 ose 2 dhe me hipertension rezistent.
"Rezultatet tona tregojnë jo vetëm një prevalencë të lartë të PA-së së panjohur, edhe pse biokimikisht të dukshme në pragjet aktuale të diagnostikimit, por edhe nxjerrin në pah pamjaftueshmërinë e qasjes aktuale diagnostike bazuar në raportin reninë-aldosteron (ARR)", thotë Jennifer Brown (Brigham and Women's Hospital, Shkolla Mjekësore e Harvardit), nënshkruesja e parë e artikullit. "Më në fund, më e rëndësishmja është se ekziston një prodhim i aldosteronit jo-shtypës dhe i pavarur nga renina, i lidhur drejtpërdrejt me ashpërsinë e hipertensionit", shton ajo.

Sipas autorëve, studimi sugjeron nevojën për të ripërcaktuar hiperaldosteronizmin primar: jo më një sëmundje e rrallë, por një sindromë e zakonshme e karakterizuar nga një spektër i gjerë ashpërsie që mund të kontribuojë ndjeshëm në patogjenezën e hipertensionit. Në një editorial komentues, John Funder (Instituti Hudson i Kërkimit Mjekësor), president i Taskforcës për të Rishikuar Udhëzimet për Menaxhimin e Hiperaldosteronizmit Primitiv, e quan studimin një pikë të vërtetë kthese.

"Këto të dhëna tregojnë se matja në një pikë të vetme e përqendrimit plazmatik të aldosteronit, e përdorur për dekada për të diagnostikuar PA-në, nuk është thjesht e padobishme, por vërtet çorientuese", shkruan eksperti, duke nënvizuar se artikulli nga Brown dhe kolegët tregon një mbizotërim të PA-së nga tre deri në pesë herë më të lartë se vlerësimet e tjera të bazuara në testet e zakonshme të përqendrimit të aldosteronit në plazmë.
Redaktuesi përfundon: "Autorët paralajmërojnë lexuesit se popullsia e studimit nuk përfaqëson atë globale, por unë me të vërtetë besoj se këto rezultate janë të përgjithësueshme si në Shtetet e Bashkuara dhe gjetkë".


Ann Int Med 2020. Doi: 10.7326/M20-0065
https://doi.org/10.7326/M20-0065

Ann Int Med 2020. Doi: 10.7326/M20-1758
https://doi.org/10.7326/M20-1758


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>