Mjekësi e përgjithshme

dhj142020

Covid-19. Pacientët e trajtuar për kancer, mund të jenë infektues për një kohë shumë të gjatë

Pacientët Covid-19 që kanë marrë trajtime kundër kancerit me synim shtypjen e sistemit të tyre imunitar, mund të mbeten infektues dhe kështu, të jenë në gjendje ta përhapin coronavirusin e ri, për dy muaj ose më shumë, sipas një letre kërkimore të botuar në "New England Journal of Medicine". Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) aktualisht rekomandojnë që, kur pacientët kanë një sistem imunitar të komprometuar, profesionistët e kujdesit shëndetësor duhet të ndjekin masa paraprake shtesë, të tilla si mbajtja e aparateve të frymëmarrjes në vend të maskave të fytyrës dhe zgjatja e izolimit të pacientit deri në 20 ditë pas shfaqjes së simptomave.

"Rekomandimet aktuale të shëndetit publik për pacientët me Covid-19 dhe një sistem të dobët imunitar bazohen në të dhëna të kufizuara dhe mund të jetë e nevojshme të rishikohen. Ne e dimë nga disa studime që nëse një person është i shëndetshëm, ai nuk është më infektues pas javës së parë të sëmundjes, por dimë shumë pak për pacientët me imunitet të komprometuar", shpjegon Mini Kamboj, nga Memorial Sloan Kettering Cancer Center, një nga nënshkruesit e punimit.
Studiuesit analizuan mostrat e pështymës dhe tamponët e 20 pacientëve me kancer të imunosupresuar, të infektuar me coronavirusin e ri dhe zbuluan se tre prej tyre kishin mbetur infektues për më shumë se tre javë pas fillimit të simptomave dhe mes tyre, njëri mbeti infektues për 61 ditë. Të tre pacientët kishin bërë transplant të qelizave staminale ose terapi të qelizave Car-T brenda gjashtë muajve të mëparshëm dhe dy nga tre kishin zhvilluar formë të rëndë të Covid-19. Asnjë prej tyre nuk kishte antitrupa kundër virusit.

"Megjithëse vetëm një përqindje e vogël e pacientëve të prekur nga kanceri dhe me Covid-19 ka të ngjarë të mbetet infektues për periudha të zgjatura, ky është një rrezik i pranishëm dhe duhet të adresohet. Ne duhet të përpiqemi të kuptojmë se për sa kohë pacientët me imunitet të komprometuar mund të paraqesin një rrezik infeksioni për të tjerët", përfundojnë ekspertët.


NEJM 2020. Doi: 10.1056/NEJMc2031670
http://doi.org/10.1056/NEJMc2031670


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>