Mjekësi e përgjithshme

dhj172020

Covid-19. Infeksioni i mëparshëm nga një coronavirus i ftohjes, mund të përkeqësojë sëmundjen

Sipas një studimi të botuar në "Frontiers in Immunology" dhe nënshkruar nga Alberto Beretta, imunolog i Solongevity Research në Milano, nga Martin Cranage, virolog në St. George Hospital në Londër dhe nga Donato Zipeto, profesor i Biologjisë Molekulare në Universitetin e Veronës, një infeksion coronavirusi i ftohjes, gjatë kohëve të fundit mund të jetë përgjegjës për një formë më të rëndë të Covid-19. Arsyeja do të qëndronte në imunitetin e kryqëzuar, për shkak të ngjashmërisë midis patogjenit përgjegjës për pandeminë dhe atij përgjegjës për të ftohtin, coronavirusin njerëzor OC43 (HcoV-OC43).

Hipoteza e propozuar është se imuniteti i kryqëzuar nuk është mbrojtës, siç hamendësohej fillimisht, por kontribuon në patogjenezë përmes një mekanizmi të amplifikimit të reaksionit inflamator sistemik tipik të formave të rënda të Covid-19. "Te shumë pacientë me Covid-19 ekziston një korrelacion midis shpejtësisë e intensitetit të përgjigjes së antitrupave dhe përparimit drejt formave më të rënda, shpesh të shoqëruara me shfaqjen e antitrupave IgG dhe IgA para atyre IgM, të cilat duhet të shfaqen të parat", shpjegon autori, duke shtuar se zbulimi i hershëm i IgG dhe IgA, lidhet me një rrjedhë më të rëndë të sëmundjes nga Sars-CoV-2 dhe se ky lloj i përgjigjes së antitrupave mund të shpjegohet vetëm me ekzistencën e një kujtese imunologjike paraprake të fituar, kundër një virusi të ngjashëm.

"Hipoteza se ekzistojnë dy lloj përgjigjesh të antitrupave në Covid-19, njëra e dobishme dhe tjetra e padobishme ose e dëmshme, ofron një shpjegim të mundshëm për trendin sezonal të Covid-19, i cili mund të përkeqësohet nga infeksionet e mëparshme të fundit të shkaktuara nga coronaviruse të zakonshme të ftohjes. Nëse konfirmohet, kjo hipotezë mund të çojë në zhvillimin e testeve për të zbuluar praninë e antitrupave potencialisht të dëmshëm, në mënyrë që terapitë të kalibrohen sipas përgjigjes imune të pacientit, për të vlerësuar praninë e tyre të mundshme në serumin hiperimun, para se të përdoret terapia dhe për vlerësimin e mëtejshëm të sigurisë së vaksinave kundër Sars-CoV-2 që po testohet aktualisht", komenton Zipeto, duke nënvizuar rëndësinë e vaksinimit nga gripi, i cili është thelbësor për të ulur rrezikun e bashkëinfeksioneve të rrezikshme, për të lehtësuar diagnozën dhe për të aktivizuar imunitetin jospecifik të lindur, i cili mund të ofrojë mbrojtje shtesë.

 

Frontiers in Immunology 2020. Doi: 10.3389/fimmu.2020.567710
https://doi.org/10.3389/fimmu.2020.567710


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>