Mjekësi e përgjithshme

dhj282020

Përdorimi i antibiotikëve për të zëvendësuar apendektominë. Çfarë thonë ekspertët

Sipas një studimi të botuar në "New England Journal of Medicine", pacientët me apendicit që u trajtuan me antibiotikë nuk patën rezultat më të keq sa i përket cilësisë së jetës sesa ata që u ishte hequr apendiksi, të paktën në një periudhë afatshkurtër.
"Tërësia aktuale e provave, përfshirë ato nga studimi ynë, tregon se trajtimi më i mirë për apendicitin varet nga pacientët individualë dhe se, kështu ekziston një mundësi zgjedhjeje",  shpjegon David Flum, nga Universiteti i Uashingtonit në Siatëll, i cili drejtoi grupin e punës.

Studiuesit përzgjodhën në mënyrë rastësore 1,552 të rritur (414 me apendikulit) për të marrë një terapi 10-ditore me antibiotikë ose apendektomi (laparoskopike, në 96% të rasteve). Pas një ndjekjeje 30-ditore, e cila është periudha tipike e marrjes së vetes pas apendektomisë, antibiotikët nuk ishin inferiorë ndaj operacionit bazuar në rezultatet e pyetësorit të Cilësisë Evropiane të Jetës-5 dimensional (EQ-5D), një matje e përgjithshme shëndetësore pas trajtimit të apendicitit. "Në rrethana të tilla si pandemia Covid-19, mund të jetë e rëndësishme të vlerësohet përdorimi i antibiotikëve në lidhje me apendektominë", përfundojnë autorët. Sidoqoftë, në një editorial shoqërues, Danny Jacobs, nga Universiteti i Shëndetit dhe Shkencës në Oregon, bën thirrje për kujdes.
Eksperti thekson se rreth një e treta e pacientëve në grupin e trajtuar me antibiotikë kanë bërë një apendektomi brenda 90 ditësh dhe se ndërlikimet ishin më të zakonshme në atë grup. Jo vetëm kaq, por shkalla e ngjarjeve të rënda anësore ishte 4.0 për 100 pjesëmarrës në grupin e trajtuar me antibiotikë dhe 3.0 për 100 pjesëmarrës në grupin e trajtuar me apendektomi. Jacobsi gjithashtu vëren se numri i vizitave në urgjencë nga njerëzit e trajtuar me antibiotik ishte gati tre herë më i lartë dhe koha e kaluar në spital ishte gjithashtu më e madhe se ajo që shihej në grupin që i është nënshtruar operacionit.

Lidhur me përdorimin e antibiotikëve në periudhën e Covid-19, editorialistët paralajmërojnë për rrezikun e paragjykimeve terapeutike në popullatat në nevojë. "Do të jetë e rëndësishme të sigurohet që disa njerëzve, veçanërisht popullatave të prekshme, të mos u ofrohet terapi antibiotike në mënyrë preferenciale ose pa arsimim adekuat përsa u përket implikimeve afatgjata", përfundon Jacobs.


NEJM 2020. Doi: 10.1056/NEJMoa2014320
https://doi.org/10.1056/NEJMoa2014320

NEJM 2020. Doi: 10.1056/NEJMe2029126
https://doi.org/10.1056/NEJMe2029126


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>