Mjekësi e përgjithshme

jan252021

Covid-19. Sa zgjasin simptomat te pacientët që kanë dalë nga spitali?

Pacientët që i mbijetojnë sëmundjes Covid-19 shfaqin një sërë simptomash të ndërlikuara, të cilat mund të zgjasin shumë, madje edhe për disa muaj, sipas një studimi italian të botuar në "Epidemiology & Infection". "Ne kemi organizuar një program ndjekjeje për pacientët Covid-19 që kanë dalë nga urgjenca ose nga pavijonet e Spitalit "Papa Giovanni XXIII", në Bergamo, një zonë shumë e prekur në pjesën e parë të pandemisë", shpjegon Serena Venturelli, autore kryesore e studimit.

Në përgjithësi, ekspertët vlerësuan 1,562 pacientë të trajtuar në periudhën shkurt-gusht 2020, gjatë valës së parë të epidemisë. Studimi ka të bëjë veçanërisht me 767 pacientët e parë që përfunduan periudhën e vlerësimit në korrik, pas një periudhe mesatare prej rreth 81 ditësh pas daljes nga spitali dhe 105 ditë pas shenjave të para të sëmundjes. 32.9% e grupit ishin femra dhe mosha mesatare ishte 63 vjeç. Nga këta njerëz, 668 ishin shtruar në spital dhe 66 kishin nevojë për terapi intensive. Sidoqoftë, oksigjeni ishte i nevojshëm për 509 pacientë, 133 u menaxhuan me kaskë me presion pozitiv të vazhdueshëm dhe 62, me intubim. Kohëzgjatja mesatare e shtrimit në spital ishte 10 ditë, e cila u rrit në 30 për ata që trajtohen në terapinë intensive. Komplikacionet që lidhen me SARS-CoV-2 ndodhën te 253 pacientë dhe më shpesh përfshijnë probleme psikiatrike ose psikologjike, kardiake, pulmonare dhe trombotike.

Kështu, në fund të vlerësimit postspitalor, ekspertët vunë re se 51.4% e pjesëmarrësve shfaqnin akoma simptoma: ndër më të zakonshmet ishin lodhja dhe dispnea nga sforcimi dhe 30.5% ende përjetonin pasoja psikologjike post-traumatike. Gratë, në veçanti, raportuan gati dy herë më shumë lodhje sesa burrat. Difuzioni i reduktuar pulmonar është hasur në 19% të rasteve dhe 17% e pacientëve kishin vlera të D-dimerit sa dyfishi i pragut për diagnozën e embolisë pulmonare. Autorët konkludojnë se, duke pasur parasysh qëndrueshmërinë e simptomave, do të jetë thelbësore të zbatohet një qasje multidisiplinare për të adresuar problemet e ndryshme të shkaktuara nga Covid-19 dhe për të kërkuar zgjidhje efektive.


Epidemiology & Infection 2021. Doi: 10.1017/S0950268821000145

http://doi.org/10.1017/S0950268821000145


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>