Mjekësi e përgjithshme

shk252021

Kanceri i ezofagut dhe i laringut. Refluksi gastroezofageal shton rrezikun

Sëmundja e refluksit gastroezofageal (MRGE) lidhet me një rrezik më të lartë për zhvillim të tumorit të laringut dhe ezofagut. Kështu del nga një studim i botuar në "Cancer", drejtuar nga Christian Abnet (Instituti Kombëtar të Kancerit). Studimet e mëparshme kanë treguar se sëmundja e refluksit mund t'i vërë pacientët në rrezik për zhvillimin e adenokarcinomës ezofageale.

Për të ofruar njohuri të mëtejshme mbi këtë lidhje dhe lidhjen me llojet e tjera të kancerit, studiuesit shqyrtuan të dhënat e 490,605 të rriturve të regjistruar në Studimin e Dietës dhe Shëndetit NIH-AARP, një studim që përfshin 3.5 milionë njerëz 50-71 vjeç, të cilët jetonin në Kaliforni, Florida, Luizianë, Nju Xhersi, Karolina e Veriut ose Pensilvani, ose në zonat metropolitane të Atlantës në Xhorxhia dhe Detroit në Miçigan. Ekspertët vlerësuan përmes sigurimit mjekësor të pjesëmarrësve se 24% e tyre kishin një histori refluksi.
Në 16 vitet pas hyrjes së tyre në studim, 931 pacientë zhvilluan adenokarcinomë të ezofagut, 876 zhvilluan karcinomë të laringut me qeliza skuamoze dhe 301 zhvilluan karcinomë të ezofagut me qeliza skuamoze. Njerëzit me MRGE ishin rreth dyfish më të rrezikuar për zhvillimin e secilit prej këtyre kancereve dhe rreziku mbeti i lartë edhe në grupe të shtresuara sipas gjinisë, duhanpirjes dhe konsumit të alkoolit.

Studiuesit ishin në gjendje të përsërisnin gjetjet duke kufizuar analizat në nëngrupin e të dhënave Medicare që përfshinte 107,258 të rritur dhe vlerësuan se rreth 17 për qind e këtyre kancereve në laring dhe ezofag janë të lidhura me sëmundjen e refluksit. "Vetëm ky studim nuk është i mjaftueshëm për të justifikuar veprime specifike në fushën e shëndetit publik. Do të nevojiten kërkime të mëtejshme për të verifikuar këto gjetje, për të përcaktuar se sëmundja e refluksit është një faktor rreziku për kancerin e sëmundjet e tjera dhe për të vlerësuar nëse trajtimet që synojnë simptomat e MRGE-së mund të bëjnë ndryshime të rreziqeve", përfundojnë ekspertët.


Cancer 2021. Doi: 10.1002/cncr.33427
http://doi.org/10.1002/cncr.33427 


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>