Mjekësi e përgjithshme

mar32021

Dhimbje ose gjendje dobësie pas Covid-19. Këshillohet rezonancë magnetike apo ekografi

Pas infeksionit Covid-19, disa pacientë raportojnë dhimbje, parestezi ose asteni në duar e këmbë. Sipas një studimi të Universitetit Northwestern Feinberg, botuar në "Radiology", shkak është dëmtimi i trungjeve nervore, i zbulueshëm me teknologji të përparuara të imazhit. "Shfaqja e parestezisë në gishta mund të ndodhë për shkak të problemeve në qafë, bërryl ose kyç dhe mënyra më e mirë për ta kuptuar këtë është me një rezonancë magnetike apo ekografi", thotë koordinatori i studimit Swati Deshmukh, profesor i asociuar i radiologjisë në Feinberg, duke shpjeguar se teknikat aktuale të imazherisë janë në gjendje të studiojnë edhe nerva shumë të vegjël, duke bërë të mundur lokalizimin e dëmit, duke vlerësuar ashpërsinë e tij dhe duke hamendësuar shkaqet e mundshme.

"Në të njëjtën mënyrë siç sulmon mushkëritë në raste të rënda të Covidit, inflamacioni akut i shkaktuar nga përgjigjja imune ndaj virusit, ndikon në sistemin nervor të disa pacientëve", shkruajnë autorët, duke kujtuar se disa individë zhvillojnë hematoma si një komplikacion i antikoagulantëve me të cilët u trajtuan gjatë infeksionit Covid. "Unë besoj se shumë klinicistë kanë menduar se si të menaxhojnë një pacient të ri dhe në dukje të shëndetshëm i cili ankohet për dhimbje kronike dhe asteni pas një sëmundjeje nga Covidi. Tani, mjekët dhe pacientët e dinë që falë novatorizmave të fundit teknologjike kemi në dispozicion mundësi diagnostikuese imazherike të përparuara, që mund ta zgjidhin problemin", thotë Deshmukh.

Autorët shpjegojnë se nëse rezonanca apo ekografia tregojnë dëmtim nervor për shkak të dëmtimeve të tendosjes, shkaktuar nga pozicioni shtrirë, ai pacient mund të referohet te një specialist i rehabilitimit. Sidoqoftë, nëse imazheria zbulon dëmtime nervore për shkak të një përgjigjeje inflamatore, pacienti mund të ketë nevojë për neurolog. Së fundmi, nëse imazheria zbulon dëmtim të nervit të kompresionit nga hematoma, antikoagulantët duhet të ndërpriten ose zvogëlohen dhe mund të jetë i nevojshëm drenimi kirurgjikal.


Radiology 2020. Doi: 10.1148/radiol.2020203116
https://doi.org/10.1148/radiol.2020203116


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>