Mjekësi e përgjithshme

qer222023

Migrena shton rrezikun për iktus ishemik, pavarësisht nga gjinia

Si burrat ashtu edhe gratë që vuajnë nga migrena janë në një rrezik më të lartë krahasuar me popullatën e përgjithshme për të pësuar një iktus ishemik. Për më tepër, gratë që vuajnë nga dhimbjet kronike të kokës janë më të rrezikuara të pësojnë një iktus hemorragjik. Në këtë përfundim ka arritur një studim danez i koordinuar nga Cecilia Hvitfeldt Fuglsang nga Universiteti Aarhus dhe i botuar në "PLoS Medicine".

Premisat e studimit

Njerëzit e diagnostikuar me migrenë kanë rrezik më të lartë për të pësuar një atak kardiak ose iktus para moshës 60 vjeçare. Për më tepër, studimet e mëparshme kanë supozuar se rritja e rrezikut për iktus ishemik, i cili ndodh kur një mpiksje bllokon një enë gjaku në tru, prek kryesisht gratë. Megjithatë, nuk është e qartë nëse gratë me migrenë janë më të rrezikuara krahasuar me ato pa migrenë për të pësuar një infarkt ose iktus hemorragjik, i cili ndodh në rastet kur një enë gjaku çahet, gjithashtu në tru.

Popullsia e analizuar mbi bazën e të dhënave daneze

Ekipi kreu hulumtimin nga një studim danez që mblodhi të dhëna në periudhën 1996-2018 nga njerëz të moshës 18-60 vjeç. Konkretisht, studiuesit identifikuan afro 180,000 gra dhe rreth 40,000 burra që vuanin nga migrena, bazuar në medikamentet që i ishin përshkruar. Kështu, ekipi krahasoi rrezikun për infarkt dhe iktus, ishemik ose hemorragjik, para moshës 60 vjeçare, krahasuar me popullsinë e përgjithshme pa migrenë.

Rreziku për iktus ishemik është më i lartë për ata që vuajnë nga migrena

Nga analiza e të dhënave rezultoi se si burrat ashtu edhe gratë me migrenë kanë një rritje të ngjashme të mundësisë për të përjetuar iktus ishemik. Veçanërisht, ndryshimi në rrezikun e infarktit kardiak midis njerëzve me migrenë, si burra ashtu edhe gra, kundrejt atyre pa, ishte 0.3%. Për iktusin ishemik të hershëm, raporti i rrezikut (HR) ishte 1.21 (95% CI; 1.13-1.30; p <0.001) për gratë dhe 1.23 (95% CI; 1.13-1.30; p <0.001). %; 1.10; 1.10; p <0.001) për burrat, ndërsa për iktusin ishemik të hershëm, HR ishte 1.13 (95% CI; 1.02-1.24; p=0.014), për gratë dhe 0.85 (95% CI; 0.69-1.05), pra jo klinikisht i rëndësishëm kpër burrat.

 

Sabina Mastrangelo

Burimi:
Fuglsang C. H. et al., Migraine and risk of premature myocardial infarction and stroke among men and women: a Danish population-based cohort study. PLoS Medicine (2023) - doi: 10.1371/journal.pmed.1004238


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>