News

jan302020

Coronavirusi kinez është i shpejtë po aq sa SARS-i dhe gripi H1N1. Studimi në "Nature"

Sipas një artikulli të publikuar në "Nature", shpejtësia e transmetimit të coronavirusit të ri kinez, është e njëjtë me atë të SARS-it, gjatë fazave të para të epidemisë, në vitet 2002-2003 dhe shtamit të gripit H1N1, gjatë pandemisë së vitit 2009.
Një analizë e studiuesve në Kolegjit Imperial të Londrës, zbuloi se çdo rast sëmundjeje do të infektonte 2.6 persona të tjerë deri më 18 janar 2020. Organizata Botërore e Shëndetit kishte lëshuar më parë një vlerësim pak më të ulët, duke deklaruar se çdo i infektuar mund të infektonte 1.4 deri në 2.5 persona. Sidoqoftë, diferenca nuk është thelbësore dhe në çdo rast, shifrat janë më të larta se ato të regjistruara për Mersin.

Ekspertët nënvizojnë se vlerësimet e tyre janë vërtet të pasigurta, për arsye të ndryshme, duke përfshirë boshllëqet e të dhënave dhe se masat e reja të kontrollit do të jenë subjekt i ndryshimeve ndërsa zbatohen. Në këtë drejtim, autoritetet dhe ekspertët e shëndetit po përpiqen të kuptojnë nëse ajo që është bërë deri më tani në përpjekjen për të përmirësuar virusin, siç janë kufizimet e udhëtimit në Vuhan dhe qytete të tjera kineze, ka qenë disi e dobishme në kufizimin e transmetimit.

Një pyetje e dytë që po përpiqet të sqarohet është nëse njerëzit pa simptoma janë në gjendje ta përhapin sëmundjen dhe nëse po, në çfarë mase. Një studim që ka dalë në dritë kohët e fundit dhe që u përqendrua në një grup prej pesë infeksionesh në një familje në Shenzhen, tregoi se një fëmijë i infektuar nga virusi nuk shfaqi asnjë simptomë të sëmundjes. Është e qartë, thonë studiuesit, se nëse zbulohet ekzistenca e një përqindjeje të lartë të rasteve asimptomatike dhe nëse këta njerëz janë në gjendje ta përhapin virusin, do të jetë me të vërtetë e vështirë të përmbahet përhapja.

Në fakt, një nga karakteristikat që bëri të mundur kufizimin e transmetimit të SARS-it, ka qenë pikërisht fakti që rastet asimptomatike ishin shumë të rralla.


Nature 2020. Corona virus latest news
https://www.nature.com/articles/d41586-020-00154-w


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>