Lindje e parakohshme

kor42014

Anestezia gjenerale dëmton fëmijët nënpeshë

Anestezia gjenerale e tejzgjatur si në rastet e kirurgjisë për malformime kongenitale apo enterokolit duket se rrit rriskun për vdekje apo defiçit neurologjikë në të porsalindurit me peshë shumë të ulët trupore.
transparent

kor112014

Transmetimi i vertikal i hepatitit B mund të parandalohet

Në sajë të një programi screening paralindjes, i lidhur me një imunoprofilaksi për fëmijët e lindur nga gra të infektuara me hepatit B, është e mundur të parandalojmë transmetimin vertikal tek foshnja.
transparent

gus52014

Aborti, kundërshtime dhe e drejta për shëndetin, në Journal of Medical Ethics

"Siç ndodh edhe në vende të tjera, mjekët e përgjithshëm mund të përfshihen në abortin e javëve të para të shtatzanisë" propozon Minerva.
transparent

gus232014

Defekti i tubit neural: vlerësohet niveli i folateve në gjakë

Matja e përqëndrimit të folate në qelizat e kuqe të gjakut mund të ndihmojë për të parandaluar defektet e tubit neural në lindje. Të dhënat vijnë nga një studim i publikuar në British Medical Journal...
transparent

sht132014

ADHD në fetus dhe duhanpirja në shtatzani: kanë lidhje, por arsyeja mbetet e panjohur

Sipas një studimi prospektiv të publikuar në Pediatrics duhanpirja gjatë shtatzënisë lidhet me një rritje të rrezikut të defiçitit të vëmendjes/hiperaktivitet (ADHD) tek pasardhësit, edhe pse gratë shtatzëna përdorin produkte zëvendësuese të nikotinës.
transparent

kor22015

Partoanelgjezia: e sigurtë, efikase por nuk është ende një e drejtë

Në Riva del Garda gjatë kongresit të 11 Siared, shoqëria italiane e anestezisë, reanimacionit, emergjencës dhe dhimbjes “Aaroi Emac”, Shoqata anestezistë, rianimatorët spitalor italianë, kanë hedhur alarmin: pa riorganizimin e pikave të lindjes, lindja pa dhimbje nuk mund të bëjë pjesë në Lea...
transparent

kor62015

Lindja çezariane dhe autizmi, hipotezë për lidhje ndërmjet gjenetikës dhe ambientit

Sipas një studimi të publikuar te “Jama Psychiatry” konfirmohet se fëmijët të lindur nga lindja çezariane kanë një mundësi prej 20% më shumë për tu diagnostikuar me shqetësime të spektrit autik. “Por në një analizë të mëtejshme të zhvilluar mbi çifte vëllezërish kjo teori nuk qëndron, që do të ...
transparent

tet92015

Shkencëtarët në kërkim të pilulës kontraceptive për meshkujt

Për më shumë se gjashtë dekada kontracepsioni është fokusuar kryesisht te femrat. Sigurisht ka metoda kontracepsioni dhe për meshkuj gjithashtu, por pilula e përdorur për kontrollin e lindjeve ka qenë ekskluzivisht për femrat. Megjithatë shkenca ka lajme të reja për meshkujt
transparent

nën172016

Risk më i madh për komplikacione nga intervali i shkurtër mes kirurgjisë bariatrike dhe lindjes

Fëmijët e lindur nga nëna që i janë nënshtruar kirurgjisë bariatrike prej më pak se dy vitesh janë në risk të madh për lindje premature, për shtrim në terapi intensive neonatale dhe janë të vegjël për moshën gestacionale (Sga) në krahasim me të lindurit pas intervaleve më të gjata, sipas një studimi
transparent

dhj222016

Diagnoza prenatale: Rezonanca magnetike shton saktësinë diagnostike ekografike

Skanimi me rezonancë magnetike mund t’i ndihmojë mjekët që të zbulojnë me saktësi më të madhe keqformimet e mundshme cerebrale në fetus ku ekografia e kryer në mes të shtatzënisë ka sugjeruar probleme të mundshme. Në një studim të publikuar në The Lancet dhe të koordinuar nga Paul Griffiths profesor
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>