Alkolizmi

qer142014

Një milion numri i adoleshentëve të vdekur në 2012ën

Tre shkaqet kryesore të vdekjeve të adoleshentëve të moshës 10-19 vjeç në botë janë: aksidentet automobilistike, infeksionet HIV/AIDS dhe vetëvrasjet, ndaërsa depresioni është shkaku kryesor i invaliditetit dhe sëmundshmërisë. Këtë na e thotë Organizata Botërore e Shëndetësisë
transparent

shk72015

Adoleshentët dhe publicitetiti televizivë i pijeve alkoolike

Sa perceptues janë të rinjtë ndaj publicitetit televizivë të pijeve alkoolike? Një studim i publikuar në Jama Pediatrics tregon se reklamimi i pijeve ka sjell jo vetëm një rritje në përdorimin e alkoolit, por edhe të konsumit të tij në sasi të rrezikshme për shëndetin.
transparent

mar72015

Adoleshentët amerikanë flenë më pak se 20 vjet më parë

Edhe pse një gjum i mirë është i domosdoshëm për shëndetin e adoleshentëve, në USA numri i orëve të dedikuara ndaj gjumit tek adoleshentët është ulur ndjeshëm në 20 vjetorin e fundit. Një studimi i publikuar tek (Pediatrics) i zhvilluar nga kërkuesit e (Mailman School of Public Health) e Universitet
transparent

pri152015

Kush provon alkolin në moshë të vogël rrezikon të bëhet një konsumues i rregullt

Fëmijët të cilët i lejojnë që të provojnë alkolin, rritet shumë mundësia që të nisin pijen që në moshën 14 ose 15 vjeç, sipas një studimi të publikuar tek “Journal of Studies on Alcohol and Drugs” i drejtuar nga Kristina Jackson e qëndrës së varësisë ndaj alkolit e “Brown University of Providence ..
transparent

maj52015

Një konsumim i moderuar i pijeve alkolike redukton hemoglobinën e glikuar tek jodiabetikët

Tek diabetikët, konsumimi normal i alkolit mund të reduktojë insulineminë si dhe vlerat ematike të hemoglobinës së glikuar (HbA1c). Kjo vjen si rezultat i një meta-analise të publikuar te “Diabetes Care” dhe të drejtuar nga Ilse Schrieks i “Netherlands Organization of applied scientific research ..
transparent

kor112017

Tumoret e shkaktuara nga alkooli, onkologët: Më shumë përpjekje për t’i parandaluar

Nëse duam të parandalojmë një vdekshmëri në rritje nga tumoret e aparatit tretës, nevojitet që të ndryshojmë sjelljen me pijet alkoolike: në këtë përfundim ka dalë raporti i publikuar nga një grup shoqatash onkologjike: “Është momenti që Europa të ndryshojë qasjen për sa i përket konsumit të alkooli
transparent

qer282018

Alkoli shton rrezikun e kancerit, por vdekshmëria është më e ulët tek alkolistët

Rreziku i kombinuar i vdekjes dhe i zhvillimit të disa kancereve është më i ulët tek alkolistët e lehtë, që konsumojnë mesatarisht, më pak se një pije në ditë gjatë gjithë jetës, ndërsa rreziku i zhvillimit të kancerit...
transparent

gus12018

Zhvillimin e epilepsisë e nxisin faktorë të modifikueshëm gjatë moshës së mesme

Faktorët e rrezikut potencialisht të modifikueshëm në moshën e mesme janë të lidhur me zhvillimin e epilepsisë me fillim të vonshëm, sipas një studimi të publikuar online në “JAMA Neurology”. "Ne dëshironim të shqyrtonim...
transparent

gus62018

Te të rinjtë, dehja, shton rrezikun kardiovaskular

Nga studimet e mëparshme del se dehja, që shpesh përkufizohet si konsumimi i pesë apo më shumë pijeve alkoolike të vazhdueshme për burrat (4 për gratë) në 30 ditët e fundit, shton rrezikun kardiovaskular mes të rriturve me...
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>