Adoleshencë

qer142014

Një milion numri i adoleshentëve të vdekur në 2012ën

Tre shkaqet kryesore të vdekjeve të adoleshentëve të moshës 10-19 vjeç në botë janë: aksidentet automobilistike, infeksionet HIV/AIDS dhe vetëvrasjet, ndaërsa depresioni është shkaku kryesor i invaliditetit dhe sëmundshmërisë. Këtë na e thotë Organizata Botërore e Shëndetësisë
transparent

sht262014

Dr.Manjola Çarçani: Shifra alarmuese të mbipeshës në fëmijët shqiptarë

Studimet e kryera ndër vite, tregojnë se fëmijët e moshës 6-18 vjeç kanë tendencë të jenë mbipeshë dhe obezë. Si pasojë është rritur numri i fëmijëve me diabet tip 1 dhe obezë, dyfishuar rastet e reja me diabet tip2 në fëmijëri.
transparent

tet182014

Vdekshmëria në fëmijët dhe adoleshentët: Shumë vdekje mund të shmangen

Mund të ulet akoma më shumë numri i vdekjeve në fëmijët dhe adoleshentët, duke i parandaluar ato. Kjo edhe pse në vendet e industrializuara tani normat e vdekshmërisë së foshnjave janë shumë të ulëta.
transparent

dhj92014

Adoleshentët dhe stresi: duhen instruksione për menaxhimin e tij

Sipas një studimi të kryer nga Shoqata Psikologjike Amerikane, të rinjtë adoleshentë janë më të stresuar se vetë të riturit. Mbështetja sociale dhe ndërhyrja në momentin e duhur bën që individi i stresuar ta përballojë gjendjen e tij me sukses duke parandaluar agravimin e situatës.
transparent

dhj232014

Adoleshenca, mosha kur nis përdorimi i psikotropëve

Gratë i drejtohen barnave psikotrope më shumë sesa burrat. Mes adoleshentëve janë vajzat ato që abuzojnë më shumë duke i përdorur ndryshe nga përshkrimet e mjekut. Një e dhënë e tillë del nga studimi "Dimensioni gjinor në përdorimin....
transparent

shk72015

Adoleshentët dhe publicitetiti televizivë i pijeve alkoolike

Sa perceptues janë të rinjtë ndaj publicitetit televizivë të pijeve alkoolike? Një studim i publikuar në Jama Pediatrics tregon se reklamimi i pijeve ka sjell jo vetëm një rritje në përdorimin e alkoolit, por edhe të konsumit të tij në sasi të rrezikshme për shëndetin.
transparent

mar72015

Adoleshentët amerikanë flenë më pak se 20 vjet më parë

Edhe pse një gjum i mirë është i domosdoshëm për shëndetin e adoleshentëve, në USA numri i orëve të dedikuara ndaj gjumit tek adoleshentët është ulur ndjeshëm në 20 vjetorin e fundit. Një studimi i publikuar tek (Pediatrics) i zhvilluar nga kërkuesit e (Mailman School of Public Health) e Universitet
transparent

maj292015

Terapia antikoagulante: e rrezikshme dhe jo e dobishme

Gjatë proçedurave invasive tek pacientët të cilët janë nën trajtim antikoagulant për tromboembolizëm venoz, terapia antikoagulante me barna parenterale jo vetëm që lidhet me një rrezik për gjakosje, por në shumicën e rasteve dyshohet se mund të jetë e dobishme. Rezultatet e një studimi të ...
transparent

gus12015

Tek adoleshentët obezë rritet rreziku i kancerit të kolon-rektus-it në moshë të mesme

Nëse janë obezë, adoleshentët meshkuj kanë më shumë se dyfishin e mundësisë për të zhvilluar kancerin e kolon-rektus-it në moshë të mësm në krahasim me bashkëmoshatarët e tyre të cilët kanë peshë normale trupore, kjo sipas një studimi të gjerë të publikuar te “Gut” një revistë e grupit BMJ.
transparent

gus42015

Në SHBA rritet vetdëmtimi tek adoleshentët

Nga një studim i nxjerrë tek “Pediatrics” del një rritje domethënësë e shpeshmërisë së vetdëmtimit tek adoleshentët e vizituar në urgjencë nga viti 2009 deri në vitin 2012.
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>