Fruthi

tet192015

Vonesat në vaksinim te fëmijët: shtohet risku për konvulsione

Sipas një studimi të publikuar në revistën "Pediatrics", risku për të pasur konvulsione rritet në rastet kur vaksinat shtyhen pas 15 muajve të parë të jetës.
transparent

mar162015

Fruthi, Akademia Amerikane e Pediatrëve rishikon kriteret diagnostikuese dhe mënyrat e vaksinimit

Në përgjigje të epidemisë së kohëve të fundit në USA, komiteti për sëmundjet infective i Akademisë Amerikane të Pediatrëve (AAP) ka publikuar një azhornim të “Red Book” me titull "Red Book: 2015 Report of the Committee on Infectious Diseases" duke rishikuar treguesit mbi kriteret diagnostikuese të
transparent

maj202015

Parandalimi i fruthit, shytave, robeolës dhe lisë së dhenve: një sfidë ende e hapur.

Fëmijët patjetër, por edhe të rriturit mund të sëmuren nga fruthi, shytat, rubeola dhe lia e dhenve, madje me pasoja të rënda sidomos nëse hasen në muajt e parë të shtatzënisë pasi mund ti kalohen fetusit. Futja e vaksinës ka reduktuar shumë të sëmurët dhe përhapjen e sëmundjes. Shumllojshmëria e ..
transparent

qer242015

Shqetësimet e shikimit, rrallë herë shkaktojnë disleksi

Nje studim britanik i zhvilluar në mbi 7.000 fëmijë mes moshave 7 dhe 9 vjeç vërteton se një defiçit oftalmik rrallë herë është shkak për disleksi në moshë pediatrike, duke zhvlerësuar tashmë në mënyre definitive dobinë e praktikës për ndërhyrje okulistike tek fëmijët me shqetësime të rënda të ...
transparent

kor82015

Qendra Kombëtare e Sëmundjeve të Rralla: Analizat Neonatale

Matjet analitike të metabolikëve specifik nëpërmjet marrjes së disa pikave gjaku nga i sapolinduri për të seleksionuar paraprakisht, subjektet të cilat janë të rrezikuara për patologji të lindura, duke lejuar në këtë mënyrë terapi të shpejta në gjëndje për të modifikuar historinë e sëmundjes. Kjo ..
transparent

gus222015

Vaksina anti-fruth mbron edhe nga sëmundje të tjera vdekjeprurëse

Duke ndikuar në mënyrë kalimtare sistemin imunitar, mendohej se virusi i fruthit i ekspozon fëmijët ndaj sëmundjeve të tjera për një periudhë kohore prej gati një muaji ose dy. Një studim i ri i botuar në “Science” sugjeron se periudha e “letargjisë imunitare” e shkaktuar nga fruthi mund të jetë der
transparent

mar172016

Fruthi, në SHBA një numër i madh pacientësh nuk vaksinohen qëllimisht

Në Shtetet e Bashkuara një përqindje e madhe e të prekurve nga fruthi janë personat e pavaksinuar apo të imunizuar në mënyrë të pamjaftueshme. Saad Omar nga “Emory University” në Atlanta, bashkë me kolegët ka analizuar lidhjen mes vaksinimit të aplikuar me vonesë ose të refuzuar dhe epidemiologjis
transparent

mar212017

Fruthi në rajon. Silva Bino: Epidemiologët të bindin prindërit që refuzojnë vaksinën

Humbja e jetës së 17 fëmijëve të moshës 1-5 vjeç në Rumani nga fruthi si dhe shpërthime të kësaj sëmundje ngjitëse në Itali, Francë, Spanjë dhe vende të rajonit, kanë alarmuar autoritetet shëndetësore në vendin tonë për shkak të një tendence për të refuzuar vaksinën kundër fruthit që bëhet tek
transparent

jan192018

Fruthi në Shqipëri. Kërkesë e shtuar e prindërve që duan të bëjnë vaksinën MMR

Ka shkuar në 20 numri i të prekurve nga fruthi në vendin tonë. Vetëm në Shërbimin e Pediatrisë po trajtohen 18 fëmijë të cilët më parë nuk e kishin bërë vaksinën MMR, që aplikohet në moshën 1-vjeçare, ndonëse disa prej tyre nuk e kanë mbushur ende këtë moshë...
transparent

shk162018

Fruthi në Shqipëri. Humb jetën foshnja e dytë. 87 të tjerë të infektuar

Një tjetër foshnje ka humbur jetën për shkak të fruthit, në QSUT. Një bebe 4-muajshe, vajzë, e cila ka mbërritur nga Peshkopia me bronkopneumoni, ka humbur jetën pak ditë më parë, por njësoj si për rastin e parë...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>