infarkt

sht172015

Gratë afro-amerikane në menopauzë kanë një risk më të lartë për infarkt se të bardhat

Menopauza konsiderohet një faktor risku për sëmundjet kardiake, por në krahasim me burrat, gratë në moshë post-menopauze kanë më pak mundësi për të humbur jetën nga infarkti i miokardit. Diferencë që sipas përfundimeve të një artikulli të sapo publikuar në “Journal of the american heart association”
transparent

sht292015

Dita Botërore e Zemrës. Shqipëria, vendi me vdekshmërinë më të lartë në rajon nga SKV-të. Objektivi: Reduktimi i tyre me 25% deri në 2025-ën

Sëmundjet kardiovaskulare përfaqësojnë shkakun e parë të vdekjeve në vendet perëndimore dhe mendohet që deri në 2030-ën të shtohen nga 17.3 milionë në 23 milionë në të gjithë botën. Njohja e paktë e faktorëve të riskut dhe impakti i lartë socio-ekonomik i këtij fenomeni ka nxitur Organizatën Botëror
transparent

tet62015

Angina post-infarkt: Me ose pa CAD obstruktive simptomat janë të njëjta

Pas një infarkti miokardiak akut (Ima) pacientët pa histori sëmundjesh koronarike (CAD) kanë simptoma të rënda, njësoj si bashkëmoshatarët e tyre me histori CAD, sipas një artikulli të publikuar online në “Quality of Care and Clinical Outcomes”.
transparent

tet172015

Pabarazia e trajtimit farmakologjik sipas gjinisë në infarktin miokardiak akut

Jo vetëm që pjesa më e madhe e të mbijetuarve ndaj një infarkti miokardiak akut i ndërpret kurat apo nuk i ndjek mjaftueshëm, por gratë nën moshën 55 vjeç kanë më pak mundësi se bashkëmoshatarët meshkuj që të ndjekin një trajtim optimal brenda vitit të parë pas largimit nga spitali.
transparent

shk182016

Infarkti i miokardit: Ciclosporina inefikase në trajtimin akut

Studim Cycle i publikuar së fundi në “Journal of American College of Cardiology” tregon mungesën absolute të efikasitetit të një trajtimi me ciclosporin (CsA) në reduktimin e të ashtuquajturit dëmtim i reperfuzionit, i konsideruar gjithnjë si një nga kufizimet e strategjive të rivaskularizimit në in
transparent

shk252016

Eventet kardiake akute te femrat: Publikohet dokumenti i Shoqatës Amerikane të Zemrës

Nga sa del në pah në një dokument të Shoqatës Amerikane të Zemrës (AHA), një atak në zemër te një grua mund të ketë shkaqe, simptoma dhe prognozë të ndryshme krahasuar me atë që verifikohet në bashkëmoshatarët meshkuj dhe ndryshimet në gjini janë veçanërisht të dukshme te hispanikët dhe afro-amerika
transparent

shk292016

Zbulohet shkaku gjenetik i një takikardie

Me një studim të sapo publikuar në “European Heart Journal” dhe të koordinuar nga Dario Di Francesco në Universitetin Shtetëror të Milanos, kërkuesit kanë identifikuar për herë të parë shkakun gjenetik të një takikardie. Takikarditë janë aritmi të karakterizuara nga përshpejtimi i frekuencës në qetë
transparent

qer142016

Rritja e niveleve të troponinës T shënon një shtim të riskut kardiovaskular

Në një studim të publikuar në “Jama Cardiology”, Elizabeth Selvin nga “Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health” në Baltimorë dhe kolegët kanë ekzaminuar lidhjen mes variacioneve në kohë të troponinës T kardiake me ndjeshmëri të lartë (Hs-cTnT) dhe normave të sëmundjes koronare incidente, ins
transparent

sht132016

Seks pas një infarkti kardiak, ja çrregullimet më të zakonshme te burrat dhe gratë

Në një koortë të përbërë nga të dyja gjinitë me moshë mes 18 - 85 vjeç, më shumë se gjysma e grave dhe më pak se gjysma e burrave ka pasur çrregullime të funksionit seksual brenda një viti nga ataku në zemër, sipas një studimi të publikuar së fundi në revistën “Jama Cardiology”.
transparent

maj162017

Hipotermia terapeutike: efikase në zvogëlimin e lezioneve cerebrale në komë pas arrestit kardiak

Sipas udhëzuesve të rinj të Akademisë Amerikane të Neurologjisë (AAN) të aprovuara nga Neurocritical Care Society, ftohja e trupit e arritur në sipërfaqe me kompresa të ftohta, mbulesa të veçanta apo së brendshmi me përdorimin e dispozitivëve që ftohin gjakun brenda enëve, mund të reduktojë entiteti
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>