Anemi

nën302015

Anafilaksia nga hekuri intravenoz: risk më i madh nga produktet me bazë dekstrani

Në një studim të publikuar në revistën “Jama”, Cunlin Wang nga Administrata e Barnave dhe Ushqimit në Merilend dhe kolegët kanë analizuar të dhënat e 688.183 pacientëve të trajtuar me hekur në rrugë intravenoze nga janari i vitit 2003 deri në dhjetor të 2013-ës,
transparent

sht72016

Anemia: hekuri i domosdoshëm për fëmijët pavarësisht pengesave të trajtimit

Kërkuesit e universitetit të Melburnit në Australi, pohojnë se administrimi i suplementeve të përditshme të hekurit për fëmijët anemikë në moshë shkollore, garanton përfitime si fizike dhe konjitive.Sipas vlerësimeve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, problemi i anemisë prek rreth 25% të fëmij
transparent

jan262017

Pozicionimi i vonuar i kordonit umbilikal redukton prevalencën e anemisë

Një vonesë prej tre minutash ose më shumë në pozicionimin e kordonit umbilikal pas lindjes redukton prevalencën e anemisë te foshnjat nga muaji i 8 në të 12, sipas një studimi klinik të zhvilluar në Nepal dhe të publikuar në “Jama Pediatrics”. “Fëmijët me anemi nga mungesa e hekurit kanë nj
transparent

mar102017

Anoreksia nervore, stimulimi i thellë cerebral është një terapi potenciale

Stimulimi i thellë cerebral (Dbs) i trupit kalloz te pacientet me anoreksi nervore refraktare ndaj kurave, mund të përmirësojë dukshëm humorin, ankthin, efektivitetin dhe peshën trupore. Në këtë përfundim ka arritur një studim i publikuar në “Lancet Psychiatry” dhe i koordinuar nga Nir Lipsman nga q
transparent

jan132020

Karcinoma mamare HER2 pozitive. Reagim i mirë me barin e ri

Rezultatet e studimit DESTINY-Breast01 (studim regjistrues global i fazës II, me krah të vetëm) mbi medikamentin DS-8201 ([fam]-trastuzumab deruxtecan) kontrolloi HER2 te pacientet e prekura nga karcinoma mamare metastatike...
transparent

tet52020

Lupusi, efikasiteti i antitrupit monoklonal te pacientët që nuk i përgjigjen terapisë standarde

Antitrupi monoklonal daratumumab, i cili synon qelizat plazmatike të kujtesës imune, është përdorur me sukses nga një ekip studiuesish gjermanë për të trajtuar dy paciente me lupus eritematoz sistemik, siç raportohet...
transparent

dhj142021

Anemia. Administrimi intravenoz i hekurit shton rrezikun për infeksion

Sipas një rishikimi të gjerë sistematik dhe metaanalize të botuar në Jama, me autor kryesor Akshay Shah (Spitali John Radcliffe në Oksford), hekuri intravenoz shoqërohet me shtim të rrezikut për infeksion. Për këtë arsye...
transparent

qer142023

Glicemia e paqëndrueshme mund të shkaktojë sëmundje kardiovaskulare

Ndryshimet e glicemisë të ekstrapoluara nga ndryshueshmëria e hemoglobinës së glikuar (HbA1c), lidhen drejtpërdrejt me rrezikun kardiovaskular te diabetikët...
transparent

sht52023

Anemia prek një në katër njerëz në mbarë botën. Studimi analizon shkaqet

Anemia vlerësohet se prek rreth një në katër njerëz në botë dhe është një ndër shkaktaret kryesore për vitet e jetuara me aftësi të kufizuara. Prek veçanërisht gratë shtatzëna dhe...
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>