pacient

dhj142017

Mjekët e rinj, më të kritikuar se të moshuarit

Sipas një studimi të publikuar në “Jama Ophthalmology”, okulistët më të moshuar mund të kenë shumë më pak ankesa nga ana e pacientëve, në krahasim me mjekët më të rinj. “Studimi i kohortes me 1.342 oftalmologë ka zbuluar se me shtimin e moshës së mjekut, reduktohej mundësia që pacientët të ankoheshi
transparent

jan112018

Obeziteti. Rreziqet që pasojnë kirurgjinë bariatrike

"Numri i procedurave bariatrike që bëhen çdo vit në të gjithë botën, shtohet gjithnjë e më shumë, duke u shtuar kështu edhe mjekët që duhet të ndjekin dhe vëzhgojnë këta pacientë që paraqesin probleme të reja klinike, të cilat pas ndërhyrjes kirurgjike janë...
transparent

mar212018

Në SHBA ngrihet zëri për sigurinë e pacientit. Gabime diagnostikuese dhe përdorim opiatesh...

Gabimet diagnostikuese, që prekin rreth një në 20 pacientë të rritur çdo vit, udhëheqin listën e dhjetë problemeve kryesore të sigurisë së pacientit në vitin 2018, publikuar nga Instituti ECRI në faqen e tij të internetit. ECRI-ja ka deklaruar se ka marrë mbi dy milionë raportime për...
transparent

mar272018

Rezultat i papritur i studimit mbi pacientët. Vlerësojnë mjekët me klinikën plot apo bosh?

“Komentet online janë një instrument gjithnjë e më popullor ndërmjet pacientëve për të vlerësuar dhe zgjedhur mjekët. Mendime të tilla në internet ndikohen nga shumë faktorë, përfshi kohën e pritjes së pacientit; megjithatë, deri më sot...
transparent

kor172018

Operatorët shëndetësorë nuk dinë si përdoren inhalatorët. Nevojitet përgatitje urgjente

Shumë operatorë shëndetësorë nuk e dinë mënyrën e duhur të përdorimit të inhalatorëve të paradozuar dhe të inhalatorëve me pluhur të thatë dhe kështu, nuk janë në gjendje të mësojnë pacientët, gjë që mund ta bëjë joefikase...
transparent

gus32018

Pas iktusit ishemik, problemet sociale ndikojnë mbi ato fizike

Një studim i ri, i publikuar në “Neurology”, nxjerr në pah disa nga problemet më të zakonshme jo fizike të përjetuara nga pacientët pas një iktusi ishemik, me rezultate të habitshme. Hulumtimi, i cili shqyrtoi...
transparent

gus142018

Diabeti 2. Shoqatat shkencore kundërshtojnë njëra-tjetrën në lidhje me normat e pranueshme

Kohët e fundit, Kolegji Amerikan i Mjekëve (ACP) ka dhënë rekomandime të reja në lidhje me trajtimin e diabetit të tipit 2, që kanë zgjuar kritika të shumta në fushën e diabetologjisë dhe të endokrinologjisë. Kjo ka ndodhur, për shkak të...
transparent

sht42018

FDA-ja ndalon shitjen e kontraceptivit të përhershëm. Shkakton dëme të rënda anësore

Nga 31 dhjetori i këtij viti, kontraceptivi i përhershëm Essure nuk do të tregtohet më në SHBA. Administrata Amerikane e Ushqimit dhe e Barnave (FDA), e ka dhënë lajmin, duke bërë të ditur se është bazuar në një...
transparent

tet52018

Arresti kardiak jashtë spitalor: mbijetesa varet nga performanca e urgjencës.

Mbijetesa pas një arresti kardiak varet, të paktën pjesërisht, nga Shërbimi Shëndetësor i Urgjencës, sipas një studimi të botuar në “JAMA Cardiology”, nga i cili rrjedh se ka një ndryshim të madh në normat e mbijetesës pas arrestit...
transparent

tet232018

Aprovohet në SHBA një test i ri për antigjenet jo-AB0 në mjedisin transfuzional

FDA-ja ka aprovuar për përdorim ID CORE XT, një test molekular që do të përcaktojë përshtatshmërinë e gjakut në mjedisin e mjekësisë transfuzionale. Testi ID CORE XT mund t’i identifikojë antigjenet jo-AB0 të donatorit dhe të...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>