kronik

tet222018

Dhimbja kronike e shpinës. Trajtimi që përmirëson simptomat

Një studim i botuar në “JAMA Neurology”, ka dalë në përfundimin se te pacientët me dhimbje shpine kronike, një program trajtimi njohës-motivues, që jep informacion mbi shkaqet dhe meka...
transparent

nën282018

Pas ovariektomisë parandaluese, shtohet rreziku për sëmundje renale kronike

Gratë që i nënshtrohen operacionit për heqjen e vezoreve para menopauzës, me qëllim parandalimin e kancerit ovarian, mund të përballen me një rrezik në rritje për sëmundjen kronike të veshkave...
transparent

pri92019

Mindfulness, një opsion premtues për trajtimin e dhimbjes kronike

Teknika e njohur si mindfulness, një lloj meditimi i ndërgjegjshëm, është një opsion premtues për të lehtësuar dhimbjen kronike, sipas një analize që ka grumbulluar të dhënat e disponueshme në literaturë dhe që është...
transparent

kor302019

Sëmundjet kronike dhe pushimet verore. Rregullat që do t'ju bëjnë të ndiheni të sigurt

Pushimet e sigurta për fëmijët me sëmundje kronike janë të mundshme, nëse respektohen disa rregulla themelore. “Të paturit e një fëmije me sëmundje kronike, si: astma, dermatiti atopik apo diabeti, nuk duhet ta pengojë...
transparent

gus92019

Antikoagulantët janë të dobishëm në nefropati, por jo në fazat e avancuara

Në sëmundjen renale kronike në fazën e hershme, antikoagulantët e rinj oralë jo antagonistë të vitaminës K (NOAC) duket se janë të dobishëm për parandalimin e...
transparent

mar222021

Pagjumësia. Rekomandimet e shoqatave shkencore mbi vlerësimin dhe kurimin

Pagjumësia, një problem shumë i përhapur, ende pak i diagnostikuar, kërkon diagnostikim të saktë dhe ndërhyrjen e duhur. Pesë shoqata shkencore kanë arritur një marrëveshje për vlerësimin dhe trajtimin e pagjumësisë në praktikën...
transparent

pri192021

Covid-19 dhe sëmundjet kardiometabolike. Ndikimet negative afatgjata dhe qasjet e mundshme

Nga pandemia SARS-CoV-2 pritet një stuhi sëmundjesh kronike që do të ndikojnë në shoqëri për dekada të tëra. Dhe, në “krye” të kësaj vale vdekjesh dhe paaftësimesh...
transparent

kor12021

Covid-19. Sëmundjet kronike në moshë pediatrike mund të përkeqësojnë infeksionin

Një studim i kryer mbi lidhjen mes sëmundjeve kronike dhe shtrimeve në spital për COVID-19, që sapo është botuar në “JAMA Network Open” tregon se shanset e shtrimit në spital për shkak të sindromës respiratore...
transparent

gus232021

AIDS. Përparësi, menaxhimi i shtimit në peshë, ndërsa pacientët rriten në moshë

Sipas vlerësimeve epidemiologjike, numri i njerëzve mbi 65 vjeç që jetojnë me HIV, pritet të rritet në 10 vitet e ardhshme falë terapive antiretrovirale që e shndërrojnë infeksionin nga sëmundje vdekjeprurëse, në sëmundje kronike...
transparent

jan72022

Dhimbja kronike e përhapur. Ja, pacientët më të rrezikuar

Sipas një studimi të botuar në Journal of Multimorbidity and Comorbidity, dhimbja kronike, e përcaktuar si një dhimbje që zgjat më shumë se tre muaj, është tepër e zakonshme në një gamë të gjerë patologjish afatgjata dhe...
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>