dhimbje

qer252018

Dhimbja te të moshuarit. Veç terapisë, nevojiten ndërhyrje psikologjike

Një studim i ri i publikuar në “JAMA Internal Medicine” tregon se ndërhyrjet psikologjike për trajtimin e dhimbjes kronike (që nuk është shkaktuar nga kanceri) te të moshuarit, mund të sjellin dobi, ndonëse të vogla, në reduktimin e...
transparent

kor232018

Sindroma e lodhjes kronike. Udhëzime të reja mbi diagnozën dhe menaxhimin e duhur

“CDC-të mendojnë se mjekët duhet të jenë në gjendje ta diagnostikojnë këtë patologji dhe që mund ta bëjnë duke ndjekur rekomandimet. Çdo pacient ka nevojë për një...
transparent

tet172018

Kontributi që jep dhimbja kronike në vendimin për vetëvrasje...

Një analizë e të dhënave të grumbulluara në një sistem raportimi me detaje mbi vdekjet e dhunshme në SHBA (Sistemi Kombëtar i Raportimit të Vdekjeve të Dhunshme: NVDRS) tregon se dhimbja kronike mund të ketë një...
transparent

tet222018

Dhimbja kronike e shpinës. Trajtimi që përmirëson simptomat

Një studim i botuar në “JAMA Neurology”, ka dalë në përfundimin se te pacientët me dhimbje shpine kronike, një program trajtimi njohës-motivues, që jep informacion mbi shkaqet dhe meka...
transparent

nën122018

Dhimbja pelvike në postmenopauzë lidhet shpesh me mënyrën e gabuar të qëndrimit

Gratë pas menopauzës, që kanë dhimbje kronike pelvike mund t'i kenë ato si pasojë e problemeve me ekuilibrin dhe me sjelljen, sugjeron një studim i vogël spanjoll i publikuar në “Menopause”. Gratë kanë shfaqur probleme me...
transparent

jan312019

Dhimbja e shpinës. Studimi 16-vjeçar analizon karakteristikat e saj

Dhimbja e shpinës është një ndër shqetësimet më të shpeshta në botë dhe një studim i publikuar në “Arthritis Care & Research” shqyrton ecurinë e saj në kohë, në kuptimin e karakteristikave të pacientit dhe të ndihmës...
transparent

mar252019

Dhimbja e qafës dhe e shpinës, më e shpeshtë te diabetikët. Kërkimi përpiqet të zbulojë shkaqet

Nuk është e qartë nëse ekziston një lidhje shkakësore mes diabetit dhe dhimbjes muskulo-skeletike dhe nëse këtu përfshihet një faktor rreziku për diabetin. Një faktor rreziku i analizuar në disa nga studimet e përfshira në rishikim...
transparent

pri92019

Mindfulness, një opsion premtues për trajtimin e dhimbjes kronike

Teknika e njohur si mindfulness, një lloj meditimi i ndërgjegjshëm, është një opsion premtues për të lehtësuar dhimbjen kronike, sipas një analize që ka grumbulluar të dhënat e disponueshme në literaturë dhe që është...
transparent

sht142020

Artroza e gjurit. Fokus në llojet e ndryshme të dhimbjes së perceptuar

Një studim i botuar në “Arthritis Care and Research” ka identifikuar për herë të parë një mekanizëm të mundshëm në sistemin nervor që mund të qëndrojë në themel të arsyes pse njerëzit me artrozë të gjurit, përjetojnë lloje të...
transparent

mar32021

Dhimbje ose gjendje dobësie pas Covid-19. Këshillohet rezonancë magnetike apo ekografi

Pas infeksionit Covid-19, disa pacientë raportojnë dhimbje, parestezi ose asteni në duar e këmbë. Sipas një studimi të Universitetit Northwestern Feinberg, botuar në "Radiology", shkak është dëmtimi i trungjeve nervore, i zbulueshëm...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>