faktorë mjedisorë

gus132018

Infeksionet. Shpeshtësia në fëmijëri, shpjegohet edhe me rrezikun mjedisor

Në tre vitet e para të jetës, fëmijët përballen me rreth 14 infeksione me një përhapje shumë të ndryshueshme, që vetëm pjesërisht mund të shpjegohen nga faktorët e rrezikut mjedisor. Kjo nxjerr në pah rëndësinë e karakteristikave...
transparent

kor52019

Tretësit gjatë shtatzënisë, autizmi dhe lidhja që mund të ekzistojë mes tyre

Ekspozimi i nënës së ardhshme ndaj tretësve në vendin e punës mund të rrisë rrezikun që fëmija të zhvillojë një çrregullim të spektrit të autizmit, sipas autorëve të një studimi të botuar në “Occupational & Environmental...
transparent

jan112021

Për rënien në peshë te fëmijët, pak rëndësi kanë gjenet

Sipas një studimi të botuar në “Jama Pediatrics”, gjenet luajnë një rol të vogël në rënien në peshë përmes ndërhyrjeve në stilin e jetës te fëmijët në mbipeshë ose obezë. “Rezultatet sugjerojnë se është më e rëndësishme...
transparent

sht232021

Vajzat dhe metabolizmi i glukozës. Duhen ndërmarrë masa ndaj ndotësve PFAS

Një studim i kohëve të fundit tregon një lidhje mes ekspozimit të vajzave ndaj perfluorohexane sulfonate-s dhe metabolizmit të dëmtuar të glukozës, të cilat duket se shfaqen gjatë pubertetit dhe shtohen më pas...
transparent

nën32021

Pandemia Covid dhe tiroidet. Janë të shumtë faktorët që vënë në rrezik funksionin

Disa studime kanë treguar një shtim të tiroiditit subakut - në baza inflamatore dhe nga infeksioni viral - të shoqëruar gjithashtu me dhimbje në palpimin e gushës, me një përbërës fillestar të hipertiroidizmit, të cilat...
transparent

shk242022

Kimikatet përgjegjëse për vonesat në të folur dhe në zhvillimin neurologjik të fëmijëve

Sipas një studimi të botuar në Science, grupi i substancave kimike mjedisore ndaj të cilave ekspozohen gratë shtatzëna, ndërvepron me sistemin endokrin dhe shton rrezikun e problemeve neurologjike te të sapolindurit...
transparent

nën82022

Demenca dhe ndotja. Çdo mikrogram pluhur rrit rrezikun me 3%

Ekspozimi ndaj ndotësve të ajrit të shkaktuar nga trafiku rrit ndjeshëm rrezikun për demencë. Në veçanti, për çdo 1 mikrogram për metër kub rritje të ekspozimit ndaj...
transparent

dhj122022

Anomalitë gjatë shtatzënisë. Gjenetistët: Fibroza cistike dhe Sindroma Down më të shpeshta

Shtatzënitë me anomali janë shtuar në vendin tonë. Kjo për shkak edhe të ndërgjegjësimit të çifteve për të bërë analiza gjatë shtatzënisë. Por, sipas gjenetistëve Sindroma Down...
transparent

jan242023

Roli i citomegalovirusit në zhvillimin e leucemisë limfoblastike pediatrike

“LLA-ja është forma më e zakonshme e kancerit te fëmijët dhe përbën rreth 20% të tumoreve malinje të diagnostikuara te individët nën 20 vjeç dhe predispozita gjenetike me...
transparent

shk132023

Ekzema, gjithnjë e më e pranishme te fëmijët dhe adoleshentët

“Mesatarisht 6% e fëmijëve dhe adoleshentëve në mbarë botën vuajnë nga një formë ekzeme, ndërsa përkatësisht 0.6% dhe 1.1% e tyre raportojnë simptoma të ekzemës së...
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>