metformina

maj82019

Diabeti. Për rënien në peshë, metformina është më efektive se ndërhyrjet në stilin e jetesës

Metformina mund të nxisë një humbje më të qëndrueshme të peshës afatgjatë sesa një ndërhyrje intensive mbi stilin e jetesës, sipas sugjerimit të një studimi të madh mbi parandalimin e diabetit, të botuar në “Annals of...
transparent

nën192019

Te diabetikët me funksion të reduktuar renal, rreziku kardiovaskular është më i ulët me metforminën

Krahasuar me trajtimin me sulfanilure, trajtimi me metforminë është i lidhur me një reduktim të rrezikut për evente kardiovaskulare të kundërta më të mëdha...
transparent

pri222020

Veti të mundshme antitumorale të metforminës. Dëshmitë nga një shqyrtim i ri.

Në një botim të kohëve të fundit, janë mbledhur të gjitha studimet e disponueshme për marrëdhëniet midis metforminës dhe kancerit, duke ia nënshtruar ato një metodologjie të veçantë statistikore. Përveç aktivitetit...
transparent

kor102020

Dritë e re mbi mekanizmin e veprimit të metforminës

Metformina, e përdorur gjerësisht për vite me radhë në diabetin e tipit 2, por mekanizmi i së cilës nuk është sqaruar plotësisht, duket se nxit ekskretimin e glukozës nga qarkullimi, te jashtëqitjet. Përfundimi është rezultat i...
transparent

nën192020

Covid-19 dhe diabeti. Efekti i mundshëm mbrojtës i metforminës

Gjatë pandemisë Covid-19, shumë studime vëzhguese kanë treguar se diabeti melit i tipit 2 (DM2) është faktor rreziku për një formë më të rëndë të sëmundjes: te pacientët diabetikë është më i zakonshëm distresi...
transparent

mar82021

Mbipesha e fëmijëve. Antidiabetiku metforminë mund të jetë një mundësi e dobishme

Sipas rezultateve të një shqyrtimi sistematik të botuar në "Pediatrics", metformina ka efekte modeste në peshën dhe rezistencën ndaj insulinës te fëmijët obezë. Menaxhimi i obezitetit të fëmijërisë bazohet te ndryshimet në...
transparent

pri212022

Metformina te baballarët para konceptimit dhe rreziku i keqformimeve gjenitale te fëmija

Kujdes po, por jo alarm. Shoqata Italiane e Mjekësisë së Brendshme ka komentuar kështu rezultatet e një studimi vëzhgues danez,sipas të cilit burrat që marrin...
transparent

nën72022

Diabeti 2. Udhëzimet e reja theksojnë rëndësinë e rënies në peshë

Sipas udhëzimeve të reja të përbashkëta, të nënshkruara nga ekspertët e Shoqatës Evropiane për Studimin e Diabetit (EASD) dhe ekspertët e Shoqatës Amerikane të Diabetit...
transparent

jan112023

Metformina ul rrezikun e nevojës për zëvendësim të artikulacioneve te diabetikët

Përdorimi i metforminës te pacientët me diabet melit të tipit 2 redukton ndjeshëm rrezikun për zëvendësimin e plotë të artikulacioneve, sipas një studimi të publikuar në CMAJ...
transparent

mar102023

Metformina pengon plakjen dhe ul vdekshmërinë

Metformina, një medikament që përdoret gjerësisht në trajtimin e diabetit të tipit 2, ka treguar në mënyrë të përsëritur se pengon plakjen në modelet paraklinike dhe...
transparenttransparent
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>