dhimbje koke

shk222021

Covid-19, tre simptomat klasike nuk mjaftojnë për të identifikuar kush duhet testuar

Sipas një studimi të botuar në “Journal of Infection”, testimi për Covid-19 vetëm i atyre që kanë atë që quhet tashmë triada klasike e simptomave, domethënë kollë, temperaturë dhe humbje të nuhatjes, mund të na ketë bërë të humbim...
transparent

maj172022

Mbi gjysma e popullsisë së botës vuan nga dhimbja e kokës

Një studim i publikuar në Journal of Headache and Pain tregon se një pjesë e madhe e popullsisë së botës ka vuajtur nga cefalea apo migrena një ose më shumë herë në vit. Autorët krijuan një bazë të dhënash më të madhe...
transparent

qer22022

Long-Covid te fëmijët dhe adoleshentët. Ja, sa janë prekur dhe cilat janë simptomat mbizotëruese

17% e fëmijëve dhe adoleshentëve që kanë pasur Covid shfaqin tre muaj më vonë simptoma të long-Covid, ndër të cilat më të zakonshmet janë kongjestioni nazal...
transparent

qer282022

Dhimbja post-traumatike e kokës. Terapia konjitive e sjelljes redukton paaftësinë

Terapia e parë e zhvilluar posaçërisht për dhimbjen e kokës post-traumatike, ose terapia konjitive e sjelljes për dhimbjen e kokës (CBTH), mund të zvogëlojë ndjeshëm paaftësinë...
transparent

sht72022

Migrena. Më e zakonshme te gratë që iu nënshtrohen trajtimeve të fertilitetit. Ja, pse

Trajtimi i fertilitetit te gratë me migrenë lidhet me një rritje të shpeshtësisë së dhimbjeve të kokës. Këto janë rezultatet paraprake të një studimi prospektiv i cili ka treguar se...
transparent

jan122023

Cefalea cluster. Sipas gjinisë, ndryshojnë shkaqet dhe simptomat

Janë vënë re dallime të rëndësishme në shfaqjen e cefaleas cluster, të cilat ndyshojnë sipas gjinisë dhe gjithashtu janë të thebësore si për diagnostikimin ashtu edhe për zgjedhjen e...
transparent

shk272023

Vitamina B1 redukton zhvillimin e migrenës

Sipas një studimi të botuar në "Headache", marrja e vitaminës B1 në doza të larta ul ndjeshëm mundësitë për zhvillimin e migrenës, veçanërisht te gratë. Dhimbjet e...
transparent

pri192023

Cefalea cluster. Frekuenca dhe intensiteti i sulmeve lidhen me orën cirkadiane

Një studim i publikuar në "Neurology" tregon se dhimbjet e kokës te njerëzit që vuajnë nga Cefalea cluster dhe migrena lidhen drejtpërdrejt me sistemin cirkadian. "Ne u...
transparent

maj262023

Dhimbja e kokës te fëmijët. Në rritjen e incidencës ndikon edhe gjenetika

Sipas një rishikimi të literaturës të botuar në “Journal of Headache and Pain”, te fëmijët dhe adoleshentët prevalenca e përgjithshme e cefaleas primare (migrenë dhe cefale për...
transparent

qer222023

Migrena shton rrezikun për iktus ishemik, pavarësisht nga gjinia

Si burrat ashtu edhe gratë që vuajnë nga migrena janë në një rrezik më të lartë krahasuar me popullatën e përgjithshme për të pësuar një iktus ishemik. Për më tepër, gratë që...
Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>