Pediatri

gus132019

Citomegalovirusi dhe shurdhëria neurosensoriale. Nevojitet ndjekje audiologjike te fëmijët në rrezik

Humbja neurosensoriale e dëgjimit (SNHL) është pasojë e zakonshme te fëmijët me infeksion nga citomegalovirusi dhe faktorët më të rëndësishëm të rrezikut, të cilët nëse janë të pranishëm, meritojnë hetime diagnostikuese për SNHL, janë infeksionet e nënës para javës së 14-të të shtatzënisë (një infeksion që përhapet gjatë lindjes), si dhe anomalitë e imazheve neonatale. Këto janë përfundimet e një studimi të botuar në "Pediatrics", me autore kryesore Ina Foulon-in (Departamenti i Otorino-laringologjisë në Universitetin Ziekenhuis, Bruksel).

"Infeksioni nga citomegalovirusi është viroza fetale më e zakonshme dhe shkaku kryesor i SNHL-së jo të trashëguar në vendet e zhvilluara. Sidoqoftë, me gjithë incidencën e tij të lartë, nuk rekomandohet kontrolli i nënës gjatë shtatzënisë dhe ai neonatal, pas lindjes", shkruajnë studiuesit, duke specifikuar që rreziku i humbjes së dëgjimit neurosensorial te fëmijët me infeksion asimptomatik është 5-20%, normë që shkon në 30-65% te fëmijët simptomatikë.
"Në këtë studim 22-vjeçar perspektiv, ne përcaktuam përhapjen e humbjes së dëgjimit te 157 fëmijë me infeksion kongjenital nga citomegalovirusi, duke ekzaminuar faktorët e mundshëm të rrezikut për zhvillimin e humbjes së dëgjimit", shpjegon studiuesja. Nga rezultatet e marra, del se 12.7% e pjesëmarrësve kishin SNHL, që në 5.7% të rasteve kishte nevojë për amplifikim akustik. Përmirësimi, përparimi dhe luhatja e pragjeve të dëgjimit janë vërejtur përkatësisht te 45%, 53.8% dhe 5.7% të fëmijëve.

"Humbja e dëgjimit ishte më e shpeshtë në rastin e infeksionit simptomatik gjatë lindjes, por edhe pas një infeksioni parësor të nënës në tremujorin e parë të shtatzënisë dhe në prani të anomalive të ekografisë cerebrale dhe/ose në MRI-në neonatale", shpjegon Foulon-i. "Në prani të këtyre faktorëve të rrezikut, mundësitë për të zhvilluar SNHL me fillimit të vonshëm janë të mëdha, duke e bërë të domosdoshme ndjekjen e duhur audiologjike të këtyre fëmijëve", përfundon ajo.


Pediatrics. 2019. doi: 10.1542/peds.2018-3095
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31266824


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Projektligje dhe Ligje
shkoni në download >>