Pediatri

jan112021

Për rënien në peshë te fëmijët, pak rëndësi kanë gjenet

Sipas një studimi të botuar në "Jama Pediatrics", gjenet luajnë një rol të vogël në rënien në peshë përmes ndërhyrjeve në stilin e jetës te fëmijët në mbipeshë ose obezë. "Rezultatet sugjerojnë se është më e rëndësishme të merren parasysh faktorët mjedisorë, socialë dhe të sjelljes në strategjitë e trajtimit të mbipeshës", shkruajnë Melanie Heitkamp, nga Universiteti Teknik i Mynihut dhe kolegët e saj.

Në studimin LOGIC, ekipi analizoi lidhjen midis lokuseve të ndjeshmërisë ndaj mbipeshës dhe ndryshimeve në peshë gjatë një programi ndërhyrjeje në stilin e jetesës në spital, nga 4 deri në 6 javë, i cili përfshinte aktivitetin fizik, dietën me pak kalori dhe terapinë e sjelljes. Gjenotipizimi i 56 varianteve me nukleotid të vetëm (single-nucleotide variants, SNV) të obezitetit u krye në 1.198 fëmijë në mbipeshë ose obezë. Autorët vunë re një rënie mesatare në peshë prej 8.7 kg dhe një BMI prej 3.3. U zbulua se 5 SNV ishin të lidhura në mënyrë statistikisht domethënëse me rënien. Krahasuar me fëmijët pa alele rreziku, ata homozigotë për rs7164727 dhe rs12940622 kishin rënie më të vogël në peshë (përkatësisht 0,42 dhe 0,35 kg më pak) dhe ata që kishin alele të rrezikut rs13201877, rs10733682 dhe rs2836754 ishin të lidhur me rënie më të madhe në peshë (0.65, 0.45 dhe 0.56 kg më shumë).
"Dallimi i individëve që kanë më shumë ose më pak gjasa të përgjigjen ndaj trajtimit të mbipeshës bazuar në predispozitën e tyre gjenetike, nuk mund të çojë domosdoshmërisht në një sukses më të madh të trajtimit", tha Heitkamp, duke theksuar se edhe fëmijët me alele të rrezikut do të përfitojnë nga një mënyrë jetese e shëndetshme dhe se janë të nevojshme studime të mëtejshme në shkallë të gjerë për të vlerësuar efektet e varianteve gjenetike të lidhura me mbipeshën.

Sipas Ann Chen Wu të Shkollës Mjekësore të Harvardit në Boston, bashkautore e një editoriali lidhur me këtë studim, mesazhi i këtij studimi është se lokuset gjenetike mund të ndihmojnë në zgjedhjen e trajtimit të saktë të mbipeshës fëminore. Sidoqoftë, më shumë se 5 lokuse janë të nevojshme për t'u siguruar që ka një ndikim të vërtetë klinik në menaxhimin e tij dhe për këtë arsye, mjete të mëtejshme statistikore. Ndryshimi i peshës prej më pak se 0.7 kg sugjeron që ndërhyrjet në stilin e jetës janë po aq të rëndësishme, në mos më të rëndësishme se gjenet.


JAMA Pediatr. 2021. Doi: 10.1001/jamapediatrics.2020.5142
https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2020.5142

JAMA Pediatr. 2021. Doi:10.1001/jamapediatrics.2020.5180
https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2020.5180


Download Center

Principi e Pratica Clinica
Artikuj të shkëputur
shkoni në download >>
separa
Principi e Pratica Clinica
Urdhëra dhe Udhëzime
shkoni në download >>